Mošti ukrao da bi prodao vračarama?

Izvor: Mondo, 21.Dec.2016, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mošti ukrao da bi prodao vračarama?

Beskućnik (36) je ukrao prošlog vikenda mošti Svetog Nektarija Eginskog i Svete Marine Velikomučenice iz crkve u čačanskom anselju Atenica. Sumnja se da je nameravao da ih proda vračarama za njihove obrede.

Foto: Screenshot, youtube

Čim su primetili krađu sveštenici su pozvali policiju, koja je vrlo brzo uhapsila kradljivca, pa su mošti svetaca vraćene u kivot u hramu Svete Velikomučenice Marine u Atenici.

Starešina ateničkog hrama Vladimir Kaplarević >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kaže da se krađa najverovatnije dogodila u petak ili subotu.

"Pljačka je primećena u nedelju, neposredno pred liturgiju, kada se mošti prema crkvenom protokolu, otkrivaju. Sveštenici i ja smo bili zaprepašćeni kada smo videli da je kivot prazan i da su mošti nestale – ispričao je Kaplarević za "informer."

Bože,sačuvaj: Čačanin ukrao mošti svetog Nektarija

Pošto je liturgija trebalo da počne, on je okupljeni narod obavestio šta se dogodilo i sa ostalim sveštenicima je nastavio da služi liturgiju.

"Policija je došla u međuvremenu, a crkvenjak, koji je u petak zaključao hram, kazao im je ko je tih dana navraćao u crkvu. Policajci su odmah po opisu posumnjali na jednu osobu koja živi u jednoj napuštenoj kući u blizini. I, zaista, još se liturgija nije ni završila, oni su pronašli mošti u toj kući", kazao je starešina hrama.

Motiv za ovu pljačku, prema njegovom mišljenju, može biti samo da je neko poručio krađu moštiju:

"Parohijani kažu da je kradljivac moštiju beskućnik, pa postoji mogućnost da je hteo da zaradi na njima na račun nekih vračara. Iz crkve je odneto i ulje kojim se pune kandila.

Policija je saopštila da je kradljivac zatečen je u napuštenoj kući sa moštima. On je priveden i protiv njega će biti podneta krivična prijava.

Mošti svetaca nemaju cenu, ali su prema pisanju ovog lista, vračare spremne da daju i po više stotina evra samo za konac, dlaku ili bilo koji drugi sićušni deo moštiju.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.