Izvor: Nezavisne Novine, 10.Mar.2016, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mostar - grad slučaj

Mostar je već decenijama grad s mnogobrojnim problemima. Grad koji je i nakon 20 godina od rata podijeljen na istočnu i zapadnu obalu.

Na zapadnoj strani se gradi, popravlja, otvaraju se tržni centri, na istočnoj strani u fokusu je Stari most, a već ulicu dalje sve je pusto, zapušteno, posla nema. Mostarci više ne vjeruju da će biti bolje, frustrirani su i ljuti i za sve uglavnom krive Sarajevo. Mostarci lokalnu vlast nisu birali još od 2008. godine, a upitno je hoće li to učiniti >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i u 2016. godini. U međuvremenu je Ustavni sud BiH donio odluku kako su izborna pravila za ulazak u mostarsko Gradsko vijeće neustavna. Odluka Ustavnog suda i dalje se ne poštuje, a SDA i HDZ još nisu postigli dogovor. SDA tvrdi da ima rješenje za Mostar, HDZ smatra da to rješenje nije dobro jer dijeli Mostar na dvije općine. Opozicija, pak, optužuje vladajuće stranke u Mostaru (HDZ i SDA) da od Mostara pokušavaju napraviti Istočni i Zapadni Berlin 21. vijeka.

Nažalost, optužbe opozicije i nisu tako daleko od istine, samo što se čini da već godinama Mostar i jeste Istočni i Zapadni Berlin 21. vijeka.

Da bi se izbori u Mostaru održali nakon osam godina potrebno je donijeti izmjene Izbornog zakona BiH, što je naložio i Ustavni sud BiH, a koje podrazumijevaju da broj vijećnika u Gradskom vijeću bude proporcionalan broju birača na području cijelog grada, što do sada nije bio slučaj. Teško da će do tog dogovora doći, jer se Interresorna radna grupa nije ni dotakla ovog problema u toku razgovora o izmjenama Izbornog zakona. Ukoliko se rješenje za Mostar ne nađe u parlamentarnoj proceduri  po hitnom postupku do aprila, izvjesno je da lokalnih izbora u tom gradu neće biti ni ove godine.

Postoji mogućnost da se u rješenje problema Mostara uključi i OHR, jer SDA smatra da OHR ima dejtonsku ulogu da otkloni smetnje u civilnoj implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma kad nastanu problemi.

Zašto je Mostar - grad slučaj? Zbog toga što političari koji predstavljaju hrvatski i bošnjački narod ne mogu da se dogovore na koji način da podijele vlast. Jedini dogovor koji su u Mostaru Hrvati i Bošnjaci postigli je način da majoriziraju Srbe koji traže da se uključe u društveni i politički život i da sami biraju ko će ih predstavljati. Međutim, teško da će u Mostaru biti zadovoljni i Bošnjaci i Hrvati i Srbi, a i ostali, jer dogovora nema, pa tako nema ni lokalnih izbora u ovome gradu, a najteže je što nema ni posla za veliki broj Mostaraca koji čekaju bolje dane u gradu na Neretvi.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.