Mostar dobija prvu kulturno-sportsku halu

Izvor: Southeast European Times, 29.Jul.2013, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mostar dobija prvu kulturno-sportsku halu

Zvaničnici BiH očekuju da će novi Kulturno-sportski centar Mostara pomoći u integraciji različitih etničkih i socijalnih grupa u tom gradu.

29/07/2013

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Mostara -- 29.7.2013.

Dugo očekivan završetak izgradnje novog Kulturno-sportskog centra Mostara uskoro će se ostvariti.

Međunarodnim finansiranjem pokriće se troškovi centra koji obećava ne samo da bude domaćim sportskih i kulturnih događaja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << nego i da učvrsti integraciju raznovrsnih etničkih i društvenih grupa u južnoj Bosni i Hercegovini (BiH).

„Opšti cilj projekta je razvoj platforme društvene infrastrukture, koja će olakšati integraciju divergentnih etničkih i društvenih grupa. Projekat bi trebalo da popuni prazninu u dostupnosti kulturnih, sportskih i montažnih kapaciteta, ojača društvenu integraciju kroz poboljšanje životnih uslova i kvaliteta života u urbanom području Mostara, te dodatno doprinese stvaranju uslova za održivi razvoj ovog vrlo važnog grada za celokupan južni deo BiH“, rekla je Svjetlana Vukmirović, menadžerka projekata Investicionog okvira EU za zapadni Balkan u BiH, u izjavi za SETimes.

„Ovaj grad od 1945. godine čeka dvoranu. Možete samo zamisliti koliko će ta sala značiti nama koji se bavimo sportom. Uslovi za bavljenje sportom su trenutno jako loši, jer postoje samo dve male školske sale koje ne mogu da prime ni 200 ljudi. Svi ćemo se uključiti i raditi na građevini ako treba, samo da se ova hala izgradi“, rekao je Hasan Šišić, direktor Sportskog saveza grada Mostara, udruženja koje okuplja 108 sportskih društava, u izjavi zaSETimes.

„Izgradnja ovakve sale bila bi fenomenalna“, rekao je za SETimesbalkanski šampion u džudou Franjo Zadro (23). „To bi bila prva konkretna stvar koju smo dobili kao pomoć od države. Trenutno, pomoć države je nikakva. Sve sami plaćamo. Svojim sredstvima putujemo, kupujemo opremu, organizujemo takmičenja -- sve. Sramota je što se grad i država više ne uključe i ne pomognu sportistima.“

Izgradnja Kulturno-sportskog centra u Mostaru počela je 2007, ali je rad obustavljen zbog nedovoljnih finansijskih sredstava,

„Do sada je urađen podrum, temelj sa garažama površine oko 28.000 kvadratnih metara. Naravno, finansije su problem za svaku priču, a pogotovo za ove naše, balkanske priče. Čekamo da se odobre sredstva od Evropske banke za razvoj, pa da krenemo u dalju izgradnju. Kada se sredstva dobiju, dvorana bi trebalo da bude gotova za dve godine“, rekao je direktor Direkcije za izgradnju Kulturno-sprotskog centra Edin Prašo za SETimes.

Projekat zajedno finansiraju Investicioni okvir EU za zapadni Balkan i druge finansijske institucije koje pomažu socio-ekonomski razvoj i evropsku integraciju zapadnog Balkana.

Mostarske vlasti kažu da će novi centar moći da prima 4.000 ljudi od 2016. godine. EU daje 2,5 miliona evra, od kojih je 550.000 evra za pripremu projekta i tehničku pomoć, a 2 miliona evra su subvencije kamatnih stopa. Razvojna banka Saveta Evrope će, kako se očekuje, obezbediti 26 miliona evra.

Kako će novi Kulturno-sportski centar u Mostaru doprineti integraciji raznovrsnih etničkih i socijalnih grupa? Recite nam ispod ovog teksta šta mislite o tome.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.