Most saradnje na Resavi

Izvor: RTS, 03.Jun.2011, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Most saradnje na Resavi

Novi most preko Resave kod Svilajnca, koji je izgradila Vojska Srbije, meštanima Bobova i Lukovice put do njiva skraćuje dvadesetak kilometara.

Više od 150 hektara najbolje zemlje na levoj obali Resave sada je mnogo bliže ratarima. Dok nije sagrađen most u Bobovu, neki od njih morali su da pređu dvadesetak kilometraa kako bi sa mehanizacijom stigli do svoje njive.

"Ovo je do sada bila prava muka", priča Milutin Lazarević iz Bobova kod Svilajnca, "odvezemo jednu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mašinu, pa kad završimo vratimo se, neće niko da te čeka. Veliki su to izdaci bili i za gorivo."

Trošilo se i mnogo vremena. "Mnogo znači ovaj most", kaže Mlađan Perić. "Ja sam pre do svojih njiva odavde išao za 45 minuta, a sada za to vreme i odem i vratim se do kuće."

Za samo sedam dana, pripadnici 310. Inženjerijske brigade iz Prokuplja izgradili su most nosivosti 18 tona. Sa meštanima su, kažu, dobro sarađivali.

"Meštane je najviše interesovalo kada će sve biti gotovo i lepo su nas primili, ovde u selu", priča Ivan Ristić, vojnik iz Leskovca.

Saradnja sa civilnim sektorom među prioritetima Vojske Srbije

U Bobovu ima 400 domaćinstava, a više od polovine meštana radi u inostranstvu. Školu pohađa sedamdesetoro dece iz sela, a stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da je veoma zadovoljan onim što je urađeno, ali i, posebno, velikim brojem meštana koji su došli: "Narod nas podržava gde god da dođemo, a saradnja sa civilnim sektorom je jedan od prioriteta Vojske Srbije."

Opština Svilajnac, osim u izgradnju industrijske zone, mnogo ulaže i u seoska područja, kako bi meštanima omogućila što lakši život.

"U protekle tri godine, opština je počela izgradnju i rekonstrukciju pet mostova ukupne vrednosti 70 miliona dinara", navodi Gorica Dimčić-Tasić, predsednica opštine Svilajnac. "Opština je obezbedila 30 odsto tog iznosa."

Ministar odbrane najavio je i saradnju Vojnomedicinske akademije sa Domom zdravlja u Svilajncu, u kojem će jednom mesečno preglede i manje intervencije obavljati lekari VMA.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.