Most čeka skakače

Izvor: Blic, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Most čeka skakače

UŽICE - Zdravstveno stanje Marka Nikolića (15), koji je u nedelju uveče na kupalištu Plaža pao sa starog železničkog mosta visokog dvanaest metara nakon što je pod njim pukla trula daska, i dalje je kritično. Uporedo sa borbom lekara za život dečaka traje i istraga o propustima koji su doveli do nesreće i priprema istog mosta za takmičenje u skokovima u Đetinju koji će se održati u subotu.

Život Marka Nikolića, koji se posle komplikovane operacije oporavlja na odeljenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << intenzivne nege užičke bolnice, i dalje je ugrožen. Dečak je zadobio povrede unutrašnjih organa i nekoliko preloma, i nalazi se u komi.

- Stanje je i dalje jako kritično i teško je bilo šta prognozirati - kažu u užičkoj bolnici.

Nesreća na starom železničkom mostu dogodila se u nedelju oko 19 časova, kada je Marko Nikolić sa jednim drugom pokušao da pređe most, i to preko daščane podloge širine pedesetak centimetara postavljene sredinom objekta. Nekoliko metara pre nego što će stići na drugu stranu, jedna daska je pukla pa je nesrećni mladić proleteo kroz konstrukciju mosta i sa visine od dvanaest metara pao na pločnik.

Kobni most, koji se za saobraćaj ne koristi još od 1973. godine kada je zatvorena pruga Beograd - Višegrad - Dubrovnik, odavno je samo atrakcija i motiv sa užičkih razglednica. Kako smo se uverili na licu mesta, ovaj objekat uopšte nije bezbedan za prelazak pešaka. Daske postavljene uzduž sredine mosta su naprsle i trule, ali neobjašnjivo je da nigde u okolini nema table ili bilo kog znaka za zabranu pristupa mostu.

Sagovornik iz užičke policije juče nam je rekao da inspektori rade na utvrđivanju lica odgovornih za ovaj propust.

- Još nije poznato da li će i protiv koga biti podnete krivične prijave. Druga bi stvar bila da se radi o mostu na nekoj javnoj saobraćajnici. Ovako, u pitanju je napušten objekat koji se više ne koristi za saobraćaj - kaže izvor „Blica".

Stvar koja najviše buni i koja navodi na mogućnost da ni posle ovakve tragedije niko neće snositi posledice jer je ostavio neobezbeđen most jeste nedoumica ko je vlasnik spornog mosta. Dok u opštini Užice izričito tvrde da su „Železnice Srbije" vlasnik, u ovom javnom preduzeću ističu da je most pre petnaest godina prepisan opštini.

U ustanovi „Veliki park", koja je organizator tradicionalnih skokova sa starog železničkog mosta, kažu da su u toku pripreme za nadmetanje skakača koje će se održati u subotu. Nadležni iz „Velikog parka" ističu da su, nekoliko dana pre nego što će Marko Nikolić pasti sa mosta, tražili od Direkcije za izgradnju da im odobri novac za zamenu dasaka.

- Dobili smo zeleno svetlo i sutra počinjemo sa rekonstrukcijom daščane podloge. Do subote će sve biti u najboljem redu i skakači će biti bezbedni - kaže Marko Žeravčić, direktor ustanove „Veliki park".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.