Morsijevci pozivaju na proteste

Izvor: B92, 03.Sep.2013, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Morsijevci pozivaju na proteste

Kairo -- Pristalice bivšeg egipatskog predsednika Muhameda Morsija su pozvale danas na proteste širom zemlje, tačno dva meseca pošto je on svrgnut sa vlasti.

Savez za demokratiju i protiv državnog udara, koji predvodi Muslimansko bratstvo, najavio je da će se demonstracije održati pod sloganom "Državni udar je terorizam".

Savez je svoje pristalice pozvao na "aktivnosti kojima je cilj povratak Morsija" na vlast.

Egipatske snage bezbednosti su blokirale puteve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji vode do bastiona svrgnutog predsednika Muhameda Morsija u Kairu uoči današnjih protesta.

Policija i vojska su blokirale sve puteve koji vode do Trga Raba al-Adavija, jednog od poprišta žestokih sukoba 14. avgusta kada je vojska počela da rasteruje Morsijeve pristalice koje su se tamo ulogorile.

Vojna vozila se nalaze na ulazima u trg, a vojska je blokirala i ulaze na čuveni kairski trg Tahrir, javlja AFP.

Egipatski vojni sud osudio je danas 11 članova Muslimanske braće na kaznu doživotnog zatvora zbog napada na pripadnike egipatske vojske prošlog meseca u Suecu. Sud je izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od po pet godina za još 45 članova tog islamističkog pokreta, dok je osam članova oslobođeno, preneo je AFP. Članovi Muslimanske braće su optuženi da su "pucali i preduzimali nasilne mere" protiv vojske u Suecu 14. avgusta, nakon što su egipatske snage bezbednosti počele operaciju uklanjanja dva protestna kampa pristalica svrgnutog predsednika Muhameda Morsija u Kairu.

Prvi demokratski izabran predsednik Egipta Mursi uhapšen je i svrgnut 3. jula posle protesta na kojima su milioni ljudi tražili njegovu smenu.

Vlada je 14. avgusta naredila rasterivanje Morsijevih pristalica koje su od njegovog svrgavanja svakodnevno protestovale u Kairu. U toj akciji snaga reda je poginulo više od hiljadu ljudi, a uhapšeno je više od 2.000 pripadnika Muslimanskog bratstva, uključujući njegovo najviše rukovodstvo.

Savez za demokratiju danas je najavio da će pred Međunarodnim sudom pravde predstaviti dosije o "zločinima lidera državnog udara" u Egiptu.

U međuvremenu, u vazdušnom napadu snaga bezbednosti na dve lokacije na poluostrvu Sinaj poginulo je 15 ekstremista, javila je egipatska državna televizija.

Prema navodima očevidaca, napad su izvršila dva helikoptera koja su ispalila 13 raketa pošto su iznenada uočeni ekstremisti na dve lokacije - Al-Mukati i Tumi, južno od grada Šeik Zuvejid, u blizini granice sa Gazom, prenele su agencije.

Neimenovani vojni izvor izjavio je za Rojters da borbe i dalje traju i odbio da iznese detalje.

Američka novinska agencija AP navodi da za sada nije moguće potvrditi ove informacije i da se ne zna ima li vojnika na mestima okršaja koji bi mogli da ustanove tačnost navoda.

Poluostrvo Sinaj postalo je poprište sukoba sa ekstremistima koji su pojačali napade od svrgavanja predsednika Mohameda Morsija sa vlasti 3. jula.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Morsijevci pozivaju na proteste

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Sep.2013

Pristalice bivšeg egipatskog predsednika Muhameda Mursija su pozvale danas na proteste širom zemlje, tačno dve meseca pošto je on svrgnut sa vlasti. Savez za demokratiju i protiv državnog udara, koji predvodi Muslimansko bratstvo, najavio je da će se demonstracije održati pod sloganom "državni...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.