Morsi dao vojsci ovlašćenja policije

Izvor: Blic, 10.Dec.2012, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Morsi dao vojsci ovlašćenja policije

Egipatski predsednik Mohamed Morsi dao je vojsci ovlašćenja policije, kao što je ovlašćenje da hapsi, i naredio vojsci da "saradjuje" sa policijom do objavljivanja rezultata referenduma ovog vikenda.

Dekret, objavljen u vladinom zvaničnom glasniku, izdat je uoči sutrašnjih masovnih protesta koje su sazvali i protivnici i sledbenici predsednika Morsija, prenela je agencija AFP.

"Vojska mora potpuno da saradjuje sa policijom u cilju održavanja bezbednosti i zaštite >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vitalnih državnih institucija, privremeno, do objavljivanja rezultata referenduma o ustavu", ističe se u dekretu.

U protestima i uličnim sukobima pristalica i kritičara egipatskog predsednika život je izgubilo sedmoro ljudi, a na stotine je povredjeno.

Vojska, koja je bila na vlasti od svrgavanja bivšeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka u februaru 2011. godine do izbora Morsija u junu ove godine, ostala je neutralna u političkoj krizi.

Vojska je od obe strane tražila dijalog i upozorila da "neće dozvoliti" pogoršanje situacije.

Vojska i tenkovi su od četvrtka rasporedjeni oko predsedničke palate u Kairu, ali se ne sukobljava sa demonstrantima koji se okupljaju ispred palate svako veče.

Koalicija egipatskih opozicionih stranaka odbacila je referendum o predlogu novog

ustava koji je islamistički predsednik Morsi zakazao za 15. decembar i pozvala je pristalice da sutra izadju na masovne proteste protiv nacrta ustava.

S druge strane, egipatske islamističke grupe, uključujući pokret Muslimanska braća predsednika Morsija, održaće, takodje, sutra demonstracije pod sloganom "Da legitimitetu" u znak podrške referendumu o ustavu.

Povezane vesti: Egipat: Opoziciona koalicija odbacila referendum o ustavu Premijer: Morsi spreman na odlaganje referenduma Egipatske sudije bojkotuju referendum o nacrtu ustava Desetine hiljada Egipćana protestuje zbog novog ustava Oko 200.000 demonstranata u Kairu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Egipat: I vojska može da hapsi

Izvor: B92, 10.Dec.2012

Kairo -- Egipatski predsednik Mohamed Morsi dao je vojsci ovlašćenja policije da može da hapsi i naredio joj da "sarađuje" s policijom do kraja referenduma...Dekret, objavljen u vladinom zvaničnom glasniku, izdat je uoči sutrašnjih masovnih protesta koje su sazvali i protivnici i sledbenici predsednika...

Nastavak na B92...

Vojska u Egiptu ima pravo da hapsi civile

Izvor: Mondo, 10.Dec.2012

Predsednik Egipta Mohamed Morsi zatražio je od vojske da osigura bezbednost dok ne budu objavljeni rezultati budućeg referenduma o nacrtu novog Ustava...Referendim će biti 15. decembra, a dekretom koji danas stupa na snagu, vojsci je dato pravo da hapsi civile...Davanje takvih ovlašćenja bilo je...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.