Morison se izvinio zbog izjave da u Australiji nije bilo ropstva

Izvor: Beta, 12.Jun.2020, 20:30

Morison se izvinio zbog izjave da u Australiji nije bilo ropstva

Australijski premijer Skot Morison izvinio se danas zbog izjave da u Australiji nije bilo ropstva.Morison se izvinio posle optužbi kritičara da ne zna da su desetine hiljada ostrvljana iz Južnog Tihog okeana bili prisiljeni da rade na australijskim plantažama šećerne trske u 19. veku, a australijski starosedeoci bili su primorani da rade besplatno.On je rekao da nije imao nameru da svojim komentarima u intervjuu sidnejskom radiju, uvredi bilo koga, i da duboko žali ako se to desilo.Morison je za sidnejski radio 2BC rekao da "dok su robovski brodovi nastavili da putuju po svetu, kada je osnovana Australija ... to je bilo prilično brutalno mesto, ali u Australiji nije bilo ropstva".Morisonovo negiranje postojanja ropstva u Australiji nanelo je drugi udarac mnogim autohtonim Australijancima.Australijski premijer je posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda rekao da je zahvalan što njegova zemlja ne deli problem policijskog nasilja nad crnom populacijom.Aboridžani čine dva odsto odrasle populacije Australije i 27 odsto zatvorenika, pri čemu je više od 340 umrlo u policiji ili zatvoru u poslednje tri decenije.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Izvinjenje premijera zbog izjave da u Australiji nije bilo ropstva

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Jun.2020

Australijski premijer Skot Morison izvinio se danas zbog izjave da u Australiji nije bilo ropstva. Morison se izvinio posle optužbi kritičara da ne zna da su desetine hiljada ostrvljana iz Južnog Tihog okeana bili prisiljeni da rade na australijskim plantažama šećerne trske u 19. veku, a australijski...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.