Moratorijum na privatizaciju Komercijalne banke?

Izvor: RTS, 06.Nov.2012, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moratorijum na privatizaciju Komercijalne banke?

Komercijalna banka neće biti privatizovana narednih pet godina, ako država postigne dogovor sa stranim akcionarima, rekao predsednik IO Ivica Smolić.

Ukoliko se postigne dogovor države sa četiri strana akcionara moguće je da se uvede moratorijum od pet godina na privatizaciju "Komercijalne banke", izjavio je predsednik Izvršnog odbora te banke Ivica Smolić.

Smolić je u razgovoru sa novinarima rekao da je Ministarstvo finansija i privrede nagovestilo da će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zatražen moratorijum od pet godina za bilo kakva pitanja u vezi sa privatizacijom "Komercijalne banke".

Dogovor bi, osim toga, omogućio da akcionari mogu da, u slučaju drastičnog oporavka na tržištu, zajednički prodaju 20 odsto svog vlasništva u "Komercijalnoj banci" tokom tih pet godina, rekao je on.

Ako četiri strana akcionara - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodna finansijska korporacija (IFC), nemački DEG i švedski Svedfond 1. januara konvertuju preferencijalne akcije u upravljačke akcije, u njihovom vlasništvu biće 41,5 odsto banke, a u vlasništvu države 41,74 odsto, naveo je on.

Smolić je napomenuo i da se u narednoj godini ne planiraju dokapitalizacije banke, odnosno povećanje kapitala po tom osnovu.

Prema rečima Smolića, učešće problematičnih kredita u "Komercijalnoj banci" u ukupnim kreditima polovinom godine bilo 11,04 odsto, što je 45 odsto niže u odnosu na prosek bankarskog sektora.

Kako je naveo, štednja u toj banci je na nivou od 1,3 milijarde evra, što obuhvata 16,3 odsto ukupne štednje u bankama, odnosno svaki šesti evro štednje nalazi se u "Komercijalnoj banci".

Država je 29. oktobra dokapitalizovala "Komercijalnu banku" kupovinom akcija u vrednosti od 100 miliona evra, čime je zadržala većinsko vlasništvo u toj banci.

Da država nije iskoristila pravo na dokapitalizaciju, njen formalni udeo bi se do kraja godine smanjio na 27,46 odsto, a većinski vlasnici "Komercijalne banke" bi postali strani akcionari.

Te četiri institucije bi 1. januara 2013. imale kontrolni paket od 51,54 odsto kapitala.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.