Moraju da prilože potvrdu od ginekologa da bi bile učiteljice

Izvor: Radio 021, 11.Avg.2014, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moraju da prilože potvrdu od ginekologa da bi bile učiteljice

Obrazovni sistem u Brazilu od žena koje žele da se zaposle kao učiteljice traži da donesu nalaz papa testa kao dokaz da su potpuno zdrave, da nisu pozitivne ni na jednu vrstu HPV virusa, i da nemaju nijedan oblik tumora ili znak zloćudnih promena.

Ukoliko su device, onda moraju doneti potvrdu od lekara o tome kako dosad nisu bile seksualno aktivne.

Pored toga, od žena se traži da donesu i nalaz kolposkopije kojim se utvrđuje eventualno prisustvo određenih ginekoloških >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << promena i bolesti.

Gradske vlasti u Sao Paulu se ovim zapravo žele uveriti kako su žene koje se zapošljavaju kao učiteljice "u dobrom zdravstvenom stanju", i da, u slučaju bolesti, "neće dugo odsustvovati s posla".

Navodno i ostali poslovi u državnom sektoru uključuju slična pravila, ali Brazilke ističu kako se radi o "odvratnoj invaziji na nečiju privatnost".

"Ovime se direktno krše ženska prava. Radi se o vrlo privatnoj informaciji koju svaka žena ima pravo da zadrži za sebe, ukoliko to želi. Apsurdno je nastaviti sa ovakvim zahtevima", kazala je Ana Paula de Oliveira Kastro, aktivistkinja iz Sao Paula.

Protesti na ulicama u Sao Paulu su počeli u petak nakon što je jedna 27-godišnjakinja medijima ispričala kako se "osećala posramljeno i poniženo kad je od doktora morala da traži potvrdu o tome da je još nevina".

Gradske vlasti se još nisu oglasile o tome koji je sledeći korak i da li će uopšte doći do promene ovih pravila.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.