Mora da plati 1.92 miliona dolara zbog razmene pesama na internetu

Izvor: Blic, 19.Jun.2009, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mora da plati 1.92 miliona dolara zbog razmene pesama na internetu

Savezni sud je odredio da će Džejmi Tomas Raset iz Brejnerda u Minesoti morati da plati 1,92 miliona dolara producentskim kućama zbog kršenja autorskih prava i ilegalnu razmenu pesama preko interneta, prenosi Asošijejted pres.

Džejmi Tomas Raset je optužena da je preko sajta "Kazza" ilegalno razmenjivala pesme izvođača Šeril Krou, Grin dej, Glorije Estefan i drugih. Na prvom suđenju u 2007. godini Rasetovoj je bilo naloženo da plati 222.000 dolara.

Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odlučeno je da se održi novo suđenje, jer je sudija smatrao da je pogrešio u davanju instrukcija poroti.

Na novom suđenju porota je odlučila da se u ovom slučaju radi o svesnom kršenju autorskih prava i povećala prethodni novčani iznos. Džejmi Tomas Raset će morati da isplati sumu od 80.000 dolara po pesmi, odnosno ukupno 1.92 miliona dolara producentskim kućama.

"Nema šanse da će dobiti te pare", izjavila je tridesetdvogodišnja Tomas Rasel.

"Ja sam majka i imam ograničena novčana sredstva, tako da ne mogu sada da brinem o tome", dodala je ona.

Kivi Kamara, njen advokat, je rekao da je iznenađen presudom.

Kamara je dodao da on i njegova klijentkinja još uvek nisu odlučili šta će dalje raditi povodom presude.

Kera Dakvort, predstavnica Američke asocijacije muzičke industrije (RIAA) je rekla da je asocijacija spremna da pregovara sa gospođom Tomas Raset.

Tim Rejnolds, advokat tužilac je izjavio da je veliki broj dokaza pokazao da je optužena kriva za ilegalnu razmenu podataka.

Ovo je jedini slučaj od preko trideset hiljada sličnih koji je dospeo na sud.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.