Izvor: B92, 12.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Montreal: Genocid nikad više

Montreal -- Oko 500 učesnika prisustvovalo je sinoć otvaranju međunarodne konferencije o sprečavanju genocida u Montrealu.

"Nikada više" je moto prvog skupa svetskih razmera od 1948. godine kada je usvojena Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju genocida. Da bi se izvukle pouke iz istorije, organizatori su na skup pozvali preživele holokausta i masakra Roma tokom Drugog svetskog rata.

"Posle holokausta, izgleda da zavet 'nikad više' nije ozbiljno shvaćen u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međunarodnoj zajednici. Od 1948. dogodile su se Kambodža, Bosna, Ruanda, a danas je to Darfur, niz neuspeha u intervenciji protiv onoga što se smatra apsolutnim zločinom", rekao je organizator konferencije Pejam Ahavan, nekadašnji glavni pravni savetnik Međunarodnog krivičnog suda i profesor međunarodnog prava.

Mursa Milosne, Romkinja koja je prvi put u životu izašla iz Mađarske da bi govorila na skupu u Montrealu, ispričala je kako je trudna odvedena u koncentracioni logor gde se i porodila, ali nikada nije videla svoju bebu. U logoru su je mađarski i nemački žandarmi silovali.

Na skupu su govorili i preživeli masakra Crvenih Kmera u Kambodži i genocida u Ruandi iz 1994. godine.

Bivši komandant "plavih šlemova" u Ruandi, kanadski general Romeo Daler, priznao je da se znalo za ubistva, ali da nije postojala volja da se interveniše.

"Koja je čarobna formula koja će političarima dati volju da intervenišu?", upitao se Daler, koji je sada član kanadskog parlamenta.

Da bi se suzbilo zlo u korenu, organizatori su se založili da učesnici skupa koji traje do subote, utvrde uzroke genocida i njegove prve naznake.

"Genocid nije prirodna katastrofa, nije zemljotres ni cunami, već nesreća izazvana ljudskom rukom. Dakle, moguće ga je predvideti proučavanjem situacija koje vode, prvo u eskalaciju tenzija, a potom do nasilja velikih razmera", kazao je Ahavan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.