Monografija o Mihajlu Pupinu

Izvor: RTS, 31.Mar.2017, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monografija o Mihajlu Pupinu

U gimnaziji "Uroš Predić" u Pančevu predstavljena je monofragija o Mihajlu Pupinu u kojoj su predstavljena malo poznata dela iz njegovog naučnog stvaralaštva i privatnog života.
Monografija "Naučnik i patriota Mihajlo Pupin Idvorski" specifična je po tome što je u njoj sažeto šest knjiga Zavoda za udžbenike o našem velikom naučniku. Prikazana su mesta u kojima je boravio i ljudi sa kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je radio i koji su zaslužni za njegov uspeh. Predstavljen je  kompletan Pupinov naučno-istraživački rad, ali otkrivene su i njegove političke aktivnosti.

"Sad imamo sve o Mihajlu Pupinu sažeto na jednom mestu.To će koristiti istraživačima i svima koji žele da saznaju nešto novo o našem naučniku, a koristiće i našem Regionalnom centru za talente", kaže Dragoljub Cucić, direktor Reginalnog centra za talente "Mihajlo Pupin" Pančevo.
Pupin je prvi patentirao elektronski ispravljač i elektronski oscilator, ali tome se u školama ne pridaje velika pažnja.
"Taj patent za elktrični escilator je od izuzetnog značaja, jer je to u elektronici isto što i točak u mehanici. Pupin je prvi patentirao i elektronski ispravljač i još mnogo toga što je u monografiji na jedan razumljiv način i objašnjeno", kaže prof. Dragoljub Martinović, autor monografije.
Tokom eksperimentisanja Pupin je vršio i snimanje pacijenata koje su mu lekari saradnici dovodili. Koristeći  fluoroscentne ekrane koje je dobio od prijatelja Tomasa Edisona uspeo je da smanji vreme rendgenskog zračenja.
"Poboljšao je kvalitet slike, jer je uspeo da otkrije sekundarno zračenje , što je veliki naučni doprinos.Smanjio je izlaganje pacijenata zračenju od nekoliko sati na samo nekoliko sekundi" ističe prof. Dragoljub Martinović.
U monografiji je predstavljeno i Pupinovo angažovanje za Srbiju tokom Balkanskih ratova i tokom Prvog svetskog rata, a objašnjen je i njegov  odnos sa Nikolom Teslom. Njih dvojica su bili najpoznatiji Srbi na Menhetnu,ali nisu se mnogo družili, jer dok je jedan uživao u svojoj samoći, drugi je voleo društvo i timski rad.
Ove godine se obeležava vek i po od kada je Mihajlo Pupin  iz Idvora došao u Pančevo, da bi nastavio školovanje, a školski drug mu je bio Uroš Predić. Tim povodom je i objavljena ova monografija kao vredno svedočanstvo o ljudima koji su promenili svet.
rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.