Monasi spasli decu Muslića

Izvor: Vesti-online.com, 05.Apr.2013, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monasi spasli decu Muslića

Da kojim slučajem za komšije nisu imali monahe iz obližnjeg manastira Sopoćani, na čelu sa igumanom, ocem Teokistom, ko zna šta bi se sve, u poslednjoj noći marta, dogodilo porodici Rama Muslića, siromašnog poljoprivrednika iz Sopoćana kod Novog Pazara.

- Bila je tamna noć, suprug Ramo bio je u komšiluku, podalje od kuće, deca Sanel i Zana su spavali, i ja sam bila u spavaćoj sobi gde sam čula pucketanje, a potom i osetila miris dima. Kad sam ušla u kuhinju, gde >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je goreo šporet, vatra je buktala na sve strane. Nisam znala šta da radim i kako da spasavam decu, počela sam da vičem i dozivam u pomoć, najbliže komšije su nam u obližnjem manastiru Sopoćani, čuli su me i brzo stigli - priča Vahida Muslić. Ona naglašava da se ta noć, iako joj je izgorelo pola kuće i svo pokućanstvo, ipak završila srećno...

Pristigli su još neki prolaznici, zajedno sa monasima i drugim okupljenim ljudima, izvukli smo decu koja su bila u drugoj sobi i, srećom, nisu ih zahvatili ni vatra ni dim, ali kuća je i dalje gorela...

- Monasi su trčeći otišli do konaka i za tren su se vratili sa aparatima za gašenje požara. Posle nekoliko minuta vatra je ugašena, a naša kuća delimično spasena. Izgorelo nam je skoro sve što smo imali: šporet, nameštaj, posteljina, posuđe... Ostali smo bez igde ičega, ali, hvala bogu i našim spasiocima, svi zdravi i živi - priča glava kuće Ramo Muslić. On dodaje da ga gest monaha i igumana Teokista ne iznenađuje, jer odranije ima dobru saradnju sa manastirskim bratstvom i poštuje svetinju pored koje živi.

- I ja bih da se, ne daj bože, nešto dogodilo manastiru, konaku ili nekom iz bratstva, potrčao da pomognem, ne bih se nimalo štedeo, niti brinuo za sebe i svoj život, jer su oni moje najbliže i najbolje komšije. Posle svega što se dogodilo i što su učinili za moju kuću i porodicu još više ću ih poštovati i za ceo život ću pamtiti, zahvalni smo im do neba - priča Ramo Muslić.

Iguman manastira Sopoćani Teokist kaže da je srećan što su, brzom reakcijom njegovih monaha i drugih komšija, spaseni deca i deo imovine porodice Muslić.

- Kome ćemo, ako nećemo najbližim komšijama. Drago nam je što smo bili u prilici da u nevolji pomognemo, bićemo uz Rama, Vahida i njihovu decu i kada počne obnova kuće, doći ćemo na mobu, obezbedićemo i nešto građevinskog materijala, moramo ih što pre zbrinuti - ističe otac Teokist, koji je u "civilnom životu" bio arhitekta, pa može da pomogne i u građevinskim radovima.

Pošto su Muslići Bošnjaci i muslimani, potez monaha manastira Sopoćani ima dodatnu "specifičnu težinu".

Mnogi u ovom kraju doživeli su ga i kao lep primer multietničke, multinacionalne i međuverske saradnje i prepričavaju ga sa velikim simpatijama.

Jedno vreme porodica Muslić će biti smeštena u vikendici koju su im obezbedile komšije. Pokrenuta je i akcija za obnovu njihove teško oštećene kuće.

Osim građevinskog materijala, vrata i prozora, Muslićima su trenutno najpotrebniji šporet, ležajevi, stolovi, kuhinja, posteljina, posuđe...

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.