Izvor: B92, 17.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monasi na suđenju Morini

Beograd -- Na suđenju nekadašnjem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Sinanu Morini svedočili su crkveni velikodostojnici manastira u Zočištu.

Tamo su jula 1998. godine prebegli srpski meštani iz sela Opteruša i Retimlje. Iguman Jordan Milenkov i monasi manastira Sveti Vrači u Zočištu Dragomir Prodanović i Radojko Jelić rekli su da su 21. jula 1998. godine, u jutarnjim satima, pripadnici OVK upali u manastir u kojem su bili i meštani proterani iz ta dva sela. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Počela je pucnjava, sklonili smo se u crkvu, posvedocili su oni navodeći da su kasnije u toku dana, autobusom, zajedno sa meštanima prebačeni do sela Semetište.

Svedoci su ispričali da su tamo bili dva dana, a zatim, dolaskom Crvenog krsta, oslobođeni. "Sve vreme su bili korektni, nisu nas maltretirali, izuzev jednog za koga su mislili da nije monah", rekli su oni svedočeći na suđenju Morini.

Starešina crkava svetog Spasa i svetog Nikole u Opteruši koje su po optužnici uništili pripadnici "orahovačke grupe" OVK Milenko Dragičević rekao je da 17. i 18. jula, kada se napad dogodio, nije bio u Opteruši.

Dragičević, sveštenik iz Velike Hoče, kazao je da je za napad na Opterušu saznao od monaha iz Zočišta koje su pripadnici OVK oteli zajedno sa meštanima. Svedoci nisu u sudnici prepoznali optuženog Sinana Morinu.

On se po optužnici, sa još 34 pripadnika "orahovačke grupe" tereti da je između 17. i 21. jula 1998. učestvovao u napadu, proterivanju i zatvaranju srpskih civila iz sela Opteruša u opštini Orahovac, i paljenju i uništavanju verskih objekata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.