Monako skinut sa crne liste poreskih rajeva

Izvor: RTS, 24.Sep.2009, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monako skinut sa "crne liste" poreskih rajeva

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj skinula je Monako sa "crne liste" zemalja u kojima postoje poreski rajevi. Monako sklopio sporazume o "poreskoj transparentnosti" sa 12 država.

Kneževina Monako skinuta sa "crne liste" zemalja u kojima postoje takozvani poreski rajevi, a čije banke ne daju informacije o plaćanju poreza stranim klijentima, saopštila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Monako je na tu listu dospeo na osnovu odluke Samita >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dvadeset najrazvijenijih zemalja sveta koji je održan 3. aprila u Londonu.

Kneževina će se od sada nalaziti na "beloj listi" kojom su obuhvaćene zemlje i teritorije, čija je poreska politika u skladu sa kriterijumima Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj, čije sediste se nalazi u Parizu.

Organizacija je odluku donela nakon što je Monako sklopio sporazume o "poreskoj transparentnosti" sa 12 zemalja, koliko je Organizacija odredila kao uslov za prelazak na "belu listu".

Kneževina se priprema da potpiše iste sporazume i sa drugim zemljama i tako obezbedi razmenu podataka o plaćanju poreza za svaki konkretan slučaj, što, međutim, ne podrazumeva i mogućnost uvida u celokupnu bankarsku informaciju po tom pitanju.

Monako do sad nije davao podatke o računima stranih ulagača poreskim službama trećih zemalja, već samo sudskim organima i uz priložen sudski nalog.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.