Monahinje proterane u divljinu

Izvor: Vesti-online.com, 29.Maj.2012, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monahinje proterane u divljinu

Igumanija Jelena (Jovanka Đurić) i osam monahinja prošlog vikenda, kasno noću, intervencijom više sveštenika i policije, izbačene su iz manastira Vaznesenje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

One su otkazale poslušnost vladici žičkom Hrizostomu Stoliću, pošto su odlučile da pređu pod duhovno starateljstvo raščinjenog vladike Artemija Radosavljevića, koga je Sveti arhijerejski sabor pozvao na pokajanje.

Privremeno utočište monahinje su našle na privatnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << posedu iznad ovog manastira. Vaznesenje je trenutno pod upravom oca Germana iz Eparhije žičke.

- Mati Jelena i sestrinstvo su trenutno smeštene u praznoj drvenoj baraci bez struje i vode, a do njih se može stići jedino šumskom stazom. Kroz šumu im vernici doturaju hranu, posteljinu i druge najneophodnije potrepštine, a nabavljeni su im takođe dušeci kao i šporet na drva. Narodu i monahinjama nije dozvoljen pristup manastiru, niti prolaz pored njega. Čak i vlasniku tog susednog imanja nije bilo dopušteno da prođe do svog poseda na kojem se bavi pčelarstvom - ispričao je za "Vesti" Miloje Stevanović, poznatiji kao grešni Miloje, biznismen iz Čačka.

Policija i sveštenici, prema svedočenjima prisutnih vernika, izneli su i vukli iz manastirske porte više desetina vernika, koji su klečeći pevali crkvene pesme, a kad je u manastir je stigao i episkop žički Hrizostom policija je uhapsila Stevanovića.

- Optužili su me da sam skočio na automobil u kojem je bio Hrizostom, a istina je da me je taj automobil udario i da sam pao, a kad je jedan dečko prišao da mi pomogne da ustanem pod istom optužbom i on je uhapšen. Istu noć sam izveden pred istražnog sudiju pred kojim je dokazano da nisam skakao na auto, da nisam ni suicidan ni mazohista, odnosno da nisam sklon ni samoubistvu ni samopovređivanju, već da me je Hrizostomov vozač udario kolima - kaže Stevanović.

Sveti arhijerejski sabor SPC pozvao je sadašnjeg monaha Artemija, pod čijim je duhovnim starateljstvom više od 120 monaha, monahinja, iskušenika i iskušenica, kao i nekoliko sveštenika, "da se zajedno sa svojim sledbenicima bivšim jeromonasima, monasima i monahinjama vrati Crkvi putem pokajanja sa puta raskola".

U saborskom saopštenju SPC za "narušavanje mira i jedinstva Crkve", okrivljuju se Artemije i njegove pristalice". Ocenjuje da oni čine "parasinagogu - nekanonsko zborište, sa sve izraženijom tendencijom da prerastu u čist raskol i sektu".

Mada se u visokim crkvenim izvorima u Patrijaršiji nezvanično spekuliše da vrh SPC radi na rešavanju spora s vladikom Artemijem, s kojim se nedavno sastao patrijarh Irinej, u saborskom saopštenju najavljuje se "preduzimanje dodatnih kanonskih mera", ukoliko se on ne odazove "u skorijem roku pozivu na povratak Crkvi u pokajanju i poslušanju saborskim odlukama i vekovnom kanonskom poretku Pravoslavne crkve".

- Oni koji su išli da obiđu igumaniju Jelenu i sestrinstvo kažu da se one ne žale na teške uslove. Kad ih narod upita šta im treba da bi im se donelo, odgovaraju skromno monaški da im ništa ne treba, iako su im sve lične stvari do kojih sad ne mogu da dođu ostale u manastiru, da nemaju struje, hrane, odeće, čak ni puta do njih. Sve im nedostaje, osim jake i čiste vere - kaže Stevanović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.