Izvor: B92, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Momčilo Mandić oslobođen

Sarajevo -- Sudsko veće Suda BiH zaključilo da Momčilo Mandić nije odgovoran za ratne zločine dok je bio ministar pravde.

Optužnica u četiri tačke teretila je Mandića da je kao ministar pravde tadašnje Srpske Republike BiH, 1992. godine bio odgovoran za osnivanje i funkcionisanje svih logora u delovima Sarajeva koji su bili pod kontrolom srpskih vlasti, kao i u Foči. Takva odluka doneta je nakon osam meseci suđenja, na stotine priloženih materijalnih dokaza i nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << desetina svedoka.

Tužilaštvo je, takođe, dokazivalo da je Mandić predvodio napad srpskih snaga na Centar za obuku kadrova Ministarstva unutrašnjih poslova BiH u aprilu 1992. godine, kada je nekoliko osoba pretučeno, a potom odvedeno u objekte gde su bili zatočeni.

Tužilaštvo, koje je predvodio Behaija Krnjić, prema odluci Suda, nije uspelo dokazati navode optužnice, prenosi publikacija BIRN u svom izveštaju sa suđenja za ratne zločine.

Davorin Jukić, predsedavajući Sudskom veću, rekao je kako je iznošenje dokaza Tužilaštva predstavljalo "pasivne izvještaje bez uspostavljene veze sa optuženim".

Mandić je za sada najviši bivši zvaničnik nekadašnje Srpske Republike BiH protiv kojeg je vođen proces pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH.

Funkciju u Vladi Srpske Republike Mandić je obavljao u vreme dok je na čelu bio Radovan Karadžić, pa je i jedini bliži saradnik današnjeg haškog begunca koji je do sada optužen.

Većina svedoka koje je izvelo Tužilaštvo bivši su zatvorenici logora Kula, Planjina kuća i logora u Semizovcu. Od 45 svedoka, njih 12 je tvrdilo da su videli Mandića tokom zatočenja dok je obilazio logore.

Svedoci Odbrane, među kojima nekoliko bivših upravnika logora za čije postojanje je Tužilaštvo teretilo Mandića, negirali su njegovu odgovornost tvrdeći da su "vojne vlasti" kontrolisale "ratne zarobljenike".

Ni ekspert kojeg je pozvalo Sudsko veće nije mogao potvrditi odgovornost optuženog za funkcionisanje logora.

Sam Mandić je u nekoliko navrata odbacio navode optužnice, tvrdeći da je ceo proces protiv njega ispolitizovan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.