Moldavija u strahu: Rusija je najveća pretnja našoj bezbednosti

Izvor: B92, 11.Okt.2023, 21:32

Moldavija u strahu: "Rusija je najveća pretnja našoj bezbednosti"

Predsednica Moldavije Maja Sandu prvi put je nazvala Rusiju najvećom pretnjom po nacionalnu bezbednost republike.

"Prvi put vrlo jasno i otvoreno izjavljujemo da Rusija predstavlja najveću pretnju našoj nacionalnoj bezbednosti. Takođe ističemo naše strateško partnerstvo sa zemljama EU, SAD, Velikom Britanijom i drugim članicama NATO", izjavila je Sandu u intervjuu za "Fajnenšel tajms".

Predsednica Moldavije je ranije nakon sastanka Vrhovnog saveta bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saopštila da će zemlja povećati troškove za odbranu. Kako je dodala, strateško partnerstvo sa SAD postaće ključni aspekt nacionalne strategije bezbednosti republike.

Moldavske vlasti poslednjih meseci sve češće pozivaju na povlačenje ruskih vojnika sa teritorije Pridnjestrovlja.

Mir u zoni pridnjestrovskog sukoba održavaju zajedničke mirovne snage. Kontingent čine 402 ruska vojnika, 492 pridnjestrovska i 355 moldavskih.

U Pridnjestrovlju se nalazi i operativna grupa ruskih trupa (OGRF), naslednica 14. kombinovane armije, koja je posle raspada SSSR-a prešla pod nadležnost Moskve.

Njen glavni zadatak je zaštita skladišta municije. Skladište municije u pridnjestrovskom selu Kolbasna, koje se nalazi u blizini granice sa Ukrajinom, jedno je od najvećih u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.