Moja borba sa kandidom

Izvor: Megafon.co, 13.Jun.2018, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moja borba sa kandidom

Ljudi ne misle o svom zdravlju dok ga imaju. Tek kada se razbole kažu: “Jaoj, pa kako se to baš meni desilo?” Pa desilo se. I to zbog toga što maltretiramo svoj organizam, a on se bori i bori, dok na kraju od silnog napora ne popusti i ne dozvoli svim boljkama da nas napadnu. Ni ja nisam shvatala u kojoj meri uništavam svoj organizam. Jela sam i pila šta god mi je palo na pamet, još uz to govoreći: “Ma, šta me briga, ješću sad dok sam zdrava.” Nisam ni slutila da to “zdrava” >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << neće tako dugo da potraje.
I dok sam se tako lepo „brinula“ o svom telu, ono je patilo. Posledice su se prvo pokazale u vaginalnoj gljivičnoj infekciji. Otišla sam na preglede i brisom je ustanovljeno da je u pitanju kandida koje verovatno ima dosta i u crevima, s obzirom na često ponavljanje infekcije. Na mene je ovo delovalo otrežnjujuće. Počela sam da shvatam da sam zanemarivala signale koje mi je telo davalo, od nadutosti i gasova, do konkretno vaginalne infekcije, koju nisam smatrala ozbiljnom. Zato sam odlučila da istražim sve o kandidi i otkrijem na koji način da je se rešim. Naravno, samo istraživanje po internetu nije baš preporučljivo, najbolje je obratiti se stručnjacima.
Pre svega me je zanimalo na koji način se stvori kandida. Kako kažu iz niškog Doma zdravlja, kandida se ne stvori, već je već ima u organizmu. U normalnim količinama nije štetna za zdravlje. Problem nastaje kad se preterano razmnoži. „Najćešći razlozi su prekomerna upotreba antibiotika, upotreba kontraceptivnih pilula, prekomerna higijena polnih organa, trudnoća, menstruacija, neadekvatan veš ili higijenski ulošci i neregulisana šećerna bolest“, objašnjava dr Biljana Natić Ljumović.
Simptomi su takođe ono što kod kandide može da se previdi, jer pored toga što može izazvati proliv ili zatvor, kao i vaginalnu infekciju, što ljude uglavnom asocira na kandidu, ona može da izaziva i manje ozbiljne simptome poput nadutosti. Takođe, teško da bi neko povezao želju za slatkišima ili gubitak apetita sa kandidom, a ovo jesu njeni simptomi. Međutim ona izaziva dosta problema, među kojima su ček i neki ozbiljniji, poput glavobolje, gubitka koncentracije, promena raspoloženja, anksioznosti, pa čak i panične napade – „Jedan od nusprodukta metabolizma kandide čak imitira ženske hormone dovodeći do značajnog hormonskog disbalansa“, kažu u Domu zdravlja – „Simptomi kandide mogu da budu lokalni – javljaju se na mestu prekomernog rasta kandide i sistemski – posledica su otpuštanja raspadnih produkata kandide u krvotok i pada imuniteta.“ U skladu sa tim, lečenje kandide sprovodi se lokalnim ili sistemskim antimikoticima u zavisnosti od toga da li je kandida zahvatila samo određeno područje ili čitav organizam.
Naravno, uvek postoje i prirodni lekovi, koji su me posebno zanimali i o njima sam se dosta informisala preko interneta. Beli luk, propolis, kokosovo i maslinovo ulje, navedeni su kao najbolji u borbi protiv kandide. Kako kažu u Domu zdravlja beli luk i propolis su odlični imunostimulatori, a takođe se uspešno bore protiv kandide – „Efekat belog luka poznat je odavno i on stimuliše prirodnu odbranu organizma. Ispitivanja su pokazala da je mala količina propolisa dovoljna da uništi candidu albicans. Hladno ceđeno maslinovo ulje, kao i kokosovo ulje su takođe prirodni antimikotici.“
Jako je dobra i upotreba probiotika i probiotskog jogurta jer su nam neophodne dobre bakterije koje bi nadvladale kandidu, a i regenerisale naša creva.
Samo ovo nije dovoljno. Neophodno je promeniti i ishranu, ali samo promena ishrane verovatno neće dati željene rezultate. Svakako da postoje namirnice koje su jako loše za naš organizam, a razvoju kandide pogoduje i prekomerna upotreba šećera. U svakom slučaju, popularna anti-kandida dijeta nije loša za naš organizam. „Značaj odgovarajućeg režima ishrane u lečenju je zaista veliki. Kandida nam krade hranljive materije ispušta toksine u krvotok. Dijetom težimo da prekomernu brojnost kandide vratimo u početno stanje“, kažu naši sagovornici. „Namirnice koje treba izbegavati su: belo brašno, proizvodi od testa, mleko i mlečni proizvodi, mesne prerađevine, krompir, banane, grožđe, kandirano voće, kikiriki, sosove, alkohol, kafu, gazirane i negazirane industrijske sokove. Namirnice koje su poželjne su: integralne žitarice, jaja, riba, sve vrste mesa, jogurt (pogotovo probiotski jogurt koji nadoknađuje dobre bakterije koje su nam neophodne da bi se borile protiv kandide), sve vrste povrća, većina voća (jer se lako vari, iako sadrži šećere), orasi, bademi, lešnici, biber, đumbir, kurkuma, blagi biljni čajevi, kafa bez kofeina, limunada bez šećera.“
Čim sam saznala ove informacije, bilo mi je jasno da sam pijući nenormalne količine gaziranih sokova, jedući previše slatkiša, konzumirajući velike količine kafe i nezdravih namirnica, dovela sebe u ovo stanje. Takođe, stres je jedan od faktora koji može doprineti ovome, a ne mogu reći da mi ga je falilo u poslednje vreme. Tako da sam odlučila da se bacim na dijetu i da se vodim ovim savetima. Počela sam da konzumiram svež beo luk bez obzira na miris, propolis pijem svaki dan i trudim se da u ishranu ubacim maslinovo i kokosovo ulje.
Shvatila sam da, ukoliko je u pitanju manje ozbiljna infekcija, može se rešiti kombinacijom promene ishrane i prirodnih sredstava. U slučaju ozbiljnije infekcije, prirodna sredstva mogu da pomognu, ali će biti neophodna i upotreba lekova. Konkretno u slučaju vaginalne kandide, neophodna je upotreba vaginaleta i kreme. Ja sam takođe popila jednu dozu Diflucana od 150 mg, za koji se kaže da je jako dobar protiv kandide, i nastavila sam sa korišćenjem vaginaleta, kreme i prirodnih lekova, kao i dijetom. Nadam se da će sve ovo dati neki rezultat. Ako ništa drugo, već sam skinula tri kilograma.
Piše: Katarina Mladenović

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.