Moj komšija medved

Izvor: Politika, 17.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moj komšija medved

Zemlja u kojoj niti sviće niti se smrkava – tako Evropljani dožive fenomene polarne noći i polarnog dana. Porodičnih aviona više nego automobila. Kupus težak 50 kilograma. Biće sve toplije

"Nije tako hladno!" To prvo pomisle useljenici preplašeni geografskim položajem Aljaske – za dlaku južnije od Severnog pola. Većina od 635.000 stanovnika živi na pacifičkoj obali, koja je samo uzana traka milion i po kvadratnih kilometara aljaskog prostranstva. U najvećem gradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ankoridžu, smeštenom duboko u zalivu, sneg počinje da pada u oktobru i ne topi se do aprila. Prosečna temperatura je između minus 10 i minus 20, retko se spusti do minus 40. Ali su zime suve i bez vetra, tako da je podnošljivo. Važno je da se ne stoji u mestu. Na minus 40 uvo može da otpadne kao suv list sa grane. Veći problem od hladnoće je polarna noć, svetlo je samo nekoliko sati.

Mlečna svetlost noći

A leta su sveža, prozračna, vesela na prijatnih plus 15. Tada aurora borealis – polarna svetlost nadoknađuje zimsku tamu, pa sunce zađe u ponoć i već u četiri ujutru je, opet, svetlo. Nekih 80 dana je tako, mlečno svetlo. Uopšte nema potrebe da se pale farovi na automobilu. Zbog tolikog obilja sunca kupus dostiže gigantske razmere, rekord je 50 kilograma!

U ta tri letnja meseca mnogi se zaljube u Aljasku. Tada je poseti milion turista! Planinari, kamperi, ludi za divljinom, ribolovci (lososi kao savski šarani), lovci, jahtari... Na aukciji u Ankoridžu kupuju se rogovi i krzna, zaplenjeni od lovokradica, zveri ubijenih u samoodbrani ili uhvaćenih u pravljenju štete. To je jedino mesto u Americi gde može legalno da se kupi krzno medveda.

Paneli od stiropora

Kuće su mnogo jeftinije nego u ostalim delovima Amerike: 204.990 dolara košta kuća u centru grada od 360 kvadrata, sa dve garaže i kaminom. Zbog izolacionih svojstava preferira se gradnja panelima od stiropora (penasta masa sastavljena od vazduha i otpadnih materija nafte) koji su obloženi betonom (mešavina cementa i reciklirane novinske hartije). Kuće od ovog materijala se reklamiraju kao mesta na kojima ne uspevaju termiti, buđ i vlaga, nije zapaljivo i ne truli!

Nadnica za sat rada na naftnoj platformi je 40 dolara, država dotira i rad u administraciji pa je ipak upražnjeno 2.430 (dobro plaćenih) mesta. Zašto? Pa verovatno i zato što glavni grad Džuno ima luku i aerodrom a ne i drumski put koji bi ga povezao sa Kanadom i maticom državom. Avion je češće prevozno sredstvo od automobila, postoji 731 aerodrom!? Na sve strane zuje propelerci. Ako i nema aeroplan, porodica skoro obavezno ima brodić.

Pecanje u kratkim pantalonama

Na brodiću se provodi svaki letnji dan. Tu se sprema i hrana. Love se lososi, a može da se vidi i kit. Dozvoljeno je ubiti jednog medveda godišnje – u samoodbrani.

Sport broj jedan su trke psećih zaprega. Trku sezone Ankoridž–Noma (1.676 kilometara) počne 60 zaprega a više od polovine ih odustane do cilja dalekog devet dana.

Međutim, pod uticajem globalnog fenomena staklene bašte, Aljaska se ubrzano zagreva, led se topi kao da je neko pod njim upalio ringlu. Ako se ovako nastavi, za 50 godina to će biti područje u kojem će se i zimi pecati u kratkim pantalonama.

Nenad Stefanović

[objavljeno: 17.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.