Mogući predsednik Austrije lagao o poseti Izraelu?

Izvor: B92, 22.Maj.2016, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogući predsednik Austrije lagao o poseti Izraelu?

Vodećí kandidat za predsednika Austrije Norbert Hofer iz Slobodarske partije optužen je da dva puta nije govorio istinu o svojoj poseti Izraelu pre dve godine.

Hofer je rekao da se tokom posete Svetoj zemlji u julu 2014. godine našao blizu poprišta terorističkog napada i da je video kako je teško naoružana Palestinka pogođena mecima pala na zemlju.

On je izjavio za list Prese da je bio udaljen samo 10 metara od te žene koja je bila naoružana ručnim bombama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i automatskom puškom, prenosi izraelski novinski sajt Ynet.

Međutim, tokom poslednje izborne debate u četvrtak uveče na austrijskoj televiziji on se suočio sa drugačijom verzijom događaja koju su podržali izveštaji izraelskih medija i u kojima je navedeno da je takozvana teroristkinja zapravo bila nenaoružana Izraelka koja je lakše ranjena u pucnjavi policije tokom demonstracija.

Izraelski izveštaji o ovom incidentu nisu pominjali da je imala ručne bumbe i automatsku pušku.

Voditelj debate je pokazao video-snimak na kojem portparol izraelske policije poriče da se takav incident dogodio, ali je Hofer odbacio to kao klevetu i kritikvao TV-kanal domaćina debate, prenosi Ynet.

Poslednjih nekoliko dana Hofer koji je po anketama favorit na izborima, tokom intervjuua za austrijsku televiziju optužen je i da je lagao da se sastao sa zamenikom predsednika Kneseta u Jerusalimu, iako Izrael bojkotuje njegovu ekstremno desnu partiju.

Tokom kampanje, austrijska Slobodnjačka partija je radila na tome da odbaci optužbe da je antisemitska, što je dovelo do pomnog ispitivanja Hoferovih tvrdnji.

Strani mediji su ovih dana takođe izvestili da je Hofer optužen da je fabrikovao teroristički incident tokom posete Izraelu.

Britanski Gardijan piše da je on više puta tokom izborne kampanje rekao da je bio svedok pucanja na teško naoružanu ženu na Brdu hrama u Jerusalimu tokom zvanične posete Knesetu.

Izraelski list Haarec je dan nakon navodnog incidenta objavio da je policijski oficir pucao na ženu ispred Zida plača koja se sumnjivo ponašala i ranio je.

Ispostavilo se da je to bila mlada ultraortodoksna Jevrejka, povezana s fanatičnim kultom Lev Tahor, poznatim pod imenom Jevrejski taliban. Ona je bila sumnjiva jer je imala više slojeva haljina zbog opsesije tog kulta skromnošću.

Hofer je najavio da će mu poseta Izraelu biti jedan od prioriteta kada postane predsednik Austrije, navodi Fajnenšel tajms.

On sebe predstavlja kao prijatelja Izraela i branioca austrijske kulture od preteranog islamskog uticaja.

Izrael već dugo odbija kontakte sa Slobodnjačkom partijom čiji je bivši lider Jerg Hajder hvalio Hitlerovu politiku zapošljavanja i opravdavao austrijsku nacističku istoriju.

Izraelski ambasador je povučen iz Beča kada je Hajder ušao u vladajuću koaliciju 2000. godine.

Tokom posete Izraelu prošlog meseca, navodno na poziv člana vladajućeg Likuda, lider partije Kristijan Štrahe je posetio Memorijalni centar Jad Vašem u Jerusalimu. Predsednik Izraela Ruven Rivlin je na to reagovao upozorenjem da politički ili nacionalni lideri koji podržavaju antisemitske, rasističke i neonacističke poglede nisu dobrodošli.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

UHVAĆEN U LAŽI Kandidat za predsednika Austrije izmislio teroristički napad u Izraelu

Izvor: Blic, 22.Maj.2016

Kandidat za predsednika Austrije, Norbert Hofer iz Slobodarske partije, optužen je da dva puta nije govorio istinu o svojoj poseti Izraelu pre dve godine...Hofer je rekao da se tokom posete Svetoj zemlji u julu 2014. godine našao blizu poprišta terorističkog napada i da je video kako je teško naoružana...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.