Moguće povećanje broja gladnih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguće povećanje broja gladnih

MADRID - Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izjavio je danas da bogate zemlje moraju da učine više da bi sprečile da se, u vreme globalne ekonomske krize, poveća ionako nedopustiv broj od milijardu gladnih ljudi u svetu.

"Glad je tamna mrlja na našem svetu. Došlo je vreme da se ukloni zauvek. Imamo sredstva i znamo kako da to učinimo", kazao je Ban na skupu s temom "Prehrambena sigurnost za sve" u Madridu, javio je Rojters.

Generalni sekretar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << UN-a je rekao da je tokom protekle godine urađeno mnogo na obezbeđivanju hrane onima kojima je potrebna i izrazio uverenje da će tokom 2009. godine, u uslovima recesije, morati da se uradi još više.

Dvodnevni skup u španskoj prestonici sponzorisale su Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije, poput Svetske banke, a domaćin je bio španski premijer Hose Luis Rodrigez Sapatero.

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu je saopštila da se broj gladnih u svetu prošle godine uvećao za 40 miliona, ali da bi ulaganje 30 milijardi dolara godišnje u infrastrukturu i poljoprivrednu proizvodnju moglo da ukloni glavne uzroke gladi do 2025. godine.

FAO procenjuje da se 30 do 40 procenata proizvodnje hrane izgubi u siromašnim zemljama zbog nedostatka adekvatnog skladištenja, kao i da loši putevi ili nedostatak puteva sprečava da hrana stigne do onih kojima je potrebna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.