Moguće je da doživite smrt, A DA NE UMRETE: Sistem virtuelne realnosti omogućava korisnicima da ISKUSE SMRT (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2023, 18:48

Moguće je da doživite smrt, A DA NE UMRETE: Sistem virtuelne realnosti omogućava korisnicima da ISKUSE SMRT (VIDEO)

Umetnik Šon Gladvel iz Australije kreirao je izložbu pod nazivom "Prolazeće električne oluje", koja vodi učesnike kroz simuliranu deeskalaciju života, od srčanog zastoja do moždane smrti.

Uprkos svemu što nam je nauka dala, niko zaista ne zna kako je iskusiti smrt. Međutim, ljudi koji su prošli kroz iskustva bliske smrti često se vraćaju sa pričama o tome šta se dogodilo nakon što im je srce stalo - od napuštanja tela i gledanja sebe odozgo do buđenja na livadi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Ipak, zahvaljujući neobičnoj stimulaciji virtuelne realnosti, koja kombinuje hardver i softver za stvaranje impresivnih iskustava koja "zavaravaju" oko i mozak, ljudima se omogućava suočavanje sa "iskustvom bliske smrti".

Od vas se traži da legnete na lažni bolnički krevet i priključite se na monitor otkucaja srca. Očigledno, simulacija može biti toliko uznemirujuća da postoji osoblje koje će vas "izvući" ako postane previše neprijatno. Markus Kuk, meštanin Melburna koji takođe imao izložbu na festivalu ispričao je svoje iskustvo virtuelne smrti.

- Vidim kako sve ovo izaziva anksioznost i paniku kod ljudi. Ono što se dešava jeste da osoba leži na krevetu koji vibrira. Ako ste "umrli" doktori se prebacuju preko vas i pokušavaju da vas ožive. Ako ne uspete da se probudite onda imate osećaj da lebdite u svemiru - rekao je Markus, koji nije želeo da otkriva sve detalje.

Takođe dodao je da je nakon ove izložbe mnogo više razmišljao o zagrobnom životu.

Its Actually pretty hectic. Doctors trying to revive you, vibrating bed and floating into space.

♬ original sound - Marcus Crook

- To vas tera da razmišljate o tome šta se dešava posle smrti. Daje vam osećaj razmera oba univerzuma unutar i izvan naših tela. Ako ništa drugo, to vas tera da se divite mogućnostima života na prvom mestu - rekao je on.

Dodao je da je to iskustvo koje bi svako trebao za života da doživi.

- Kao što niko zaista ne može da zna kako je umreti, niko ne može da zna kakvo je iskustvo virtuelne realnosti - osim ako niste u Australiji i niste u mogućnosti da ga isprobate lično - rekao je.

Novi VR simulator, kreiran u Melburnu u Australiji, nastoji da obezbedi svim korisnicima iskustvo koje može da pruži uvid u ono što se dešava nakon smrti. Simulator predstavlja deo izložbe Gladvela, pod nazivom  "Prolazeće električne oluje"  i nalazi se u sklopu "Melburn sada" događaja koji se održava u Nacionalnoj galeriji Viktorija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.