Izvor: Politika, 09.Jan.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguća naplata tek 12 odsto duga

Prema poslednjim podacima Poreske uprave od oko 378,6 milijardi dinara duga naplativo je44,5 milijardi ili od svakog petog dužnika

Poreska uprava Srbije objavila je juče novi spisak najvećih poreskih dužnika pravnih lica i preduzetnika u Srbiji zaključno s 20. decembrom 2013. Među njima su aktivni poreski obveznici kod kojih nema pravnih smetnji za naplatu duga, oni koji se nalaze u postupku restrukturiranja i u stečaju, ali i firmeod kojih je nemoguća prinudna naplata. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Na spisku su i preduzeća koja su ugašena, a koja nisu imala ni sredstva ni imovinu iz koje bi mogli da se naplate poverioci te je dug ostao nenamiren. Naplata duga je nemoguća, jer ne postoji ni poreski obveznik ni imovina, kažu u Poreskoj upravi.

Na spisku najvećih poreskih dužnika su i oni kojima je oduzet PIB, s tim što su neke od ovih firmi fantomi i perači, a nekima je PIB oduzet privremeno dok ne otklone nedostatke koje im je Poreska uprava naložila.

Na spisku velikih dužnika su i „Luka Beograd”, Fudbalski klub „Crvena zvezda”, „Vujić” –Valjevo.

Najbrojnije među onima koji duguju državi za poreze su, kako se može videti na spisku Poreske uprave, firme u stečaju i likvidaciji kojih je ukupno 869, gde najveći dug i prvo mesto i dalje zauzima Beobanka s dugom od 30,07 milijardi dinara.

Na spisku je i 187 firmi u restrukturiranju kod kojih je dug nenaplativ dok se ovaj proces ne završi. Na vrhu su„Zastava automobili” 5,2 milijarde, „14. oktobar” – Kruševac s dugom od 2,5 milijardi, „21. maj” –Rakovica, „Prva petoletka” – Trstenik...

Na spisku brisanih firmi, nalazi se 360 dužnika, a najviše duguje „Centrokop” oko 4,9 milijardi dinara.

Na spisku 1.000 preduzetnika najvećih poreskih dužnika prvo mesto zauzima „Zelena jabuka” s dugom od 107,9 miliona dinara, druga je „Beni” radnja s dugom od 89,4 miliona, „Metalijum” duguje 75 miliona, „Gradnja inžinjering” 52,8 miliona, „Auto Raca” 49,9, „Mesara M” 44,4, „Vineks” 40, Građevinska zanatska radnja Slaviše Lepojevića 38,8, preduzetnik Predrag Nešić 36 miliona dinara... 

Prema poslednjim podacima Poreske uprave od oko 378,6 milijardi dinara duga naplativo je oko 12 odsto ili 44,5 milijardi, dok dugove s ovih spiskova može da plati tek svaki peti dužnik. Redovna i prinudna naplata može se sprovesti kod 312 dužnika.

Poreznicima poseban problem predstavlja i naplata duga i kod svih aktivnih pravnih firmi, a pre svega kod onih kod kojih je odloženo izvršenje, ili je u toku postupak po žalbi ili zahtev za reprogram duga. Problem je dug naplatiti i kod firmi koje traže vraćanje u status mirovanja poreskog duga, kao i kod onih kod kojih je u toku postupak za preknjižavanje ili tamo gde je u toku sravnjenje knjigovodstvenog stanja.

J. Petrović-Stojanović

objavljeno: 10.01.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.