Moguć i novi porez na dohodak

Izvor: RTS, 24.Jul.2009, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguć i novi porez na dohodak

Ministarstvo finansija uradilo značajne korake na planu smanjenja javne potrošnje, obezbeđenja finansiranja Koridora 10 i u regulisanju zaostalih dugova, rekla Diana Dragutinović. Novi porez na dohodak građana mogao bi da donese uštedu od 12 milijardi dinara.

Ministarka Diana Dragutinović najavila je mogućnost uvođenja novog poreza na dohodak građana, zbog najavljene promene postojećeg finansijskog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << finasija će predložiti novi porez na dohodak građana koji će omogućiti ravnomerniju raspodelu tereta, ali će biti "poreski izdašnji" i mogao bi da donese uštedu od 12 milijardi dinara.

Osnovna ideja tog predloga zakona, koji Vlada još nije usvojila je, kako je rekla Dragutinović, uvođenje veoma jednostavnog, takozvanog dualnog sistema oporezivanja građana, koji ima dve stope poreza - jednu na prihode od rada, a druga na prihode od kapitala.

Diana Dragutinović izjavila je da se mesečno za najugroženije građane u Srbiji u poseban budžetski fond slije oko 220 miliona dinara prihoda po osnovu dodatnog oporezivanja zarada državne administracije i javnih preduzeća.

"Ima između 60.000 i 70.000 ljudi čije su zarade veće od 40.000 dinara oporezuju i iz tih sredstava je formiran budžetski fond", rekla je Dragutinović.

Taj budžetski fond počeo je da se puni od juna meseca, jer se porez primenjuje od majskih zarada.

Ministarka Diana Dragutinović ocenila je da je prethodnih godinu dana Ministarstvo finansija uradilo nekoliko važnih stvari koje su sprečile finansijski kolaps države.

Uprkos određenom nezadovoljstvu javnosti i više ili manje argumentovanim kritikama, Dragutinović kaže da je urađeno puno toga, pre svega na planu smanjenja javne potrošnje, obezbeđenja finansiranja Koridora 10 i regulisanju zaostalih dugova.

"Da nije bilo radikalnog smanjenja potrošnje, rashodi budžeta bi bili skoro 795 milijardi dinara, umesto sadašnjih 719", rekla je Dragutinović na koferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ministarka finansija je rekla da je deficit budžeta veći nego što je planirano dogovorom sa Međunarodnim monetarnim fondom, i da će se od te finansijske institucije tražiti veći deficit u zamenu za kredibilne mere koje će ga smanjiti u 2010. godini.

Dragutinović je rekla da je Vlada svesna da se mora fiskalno prilagoditi, za 1,5 odsto BDP većeg deficita, ali se još ne zna kako.

Ministarka je kao ostale rezultate ministarstva navela obezbeđenje stabilnosti javnih finansija koje se ispoljava kroz uredno izmirenje obaveza države, dobru koordinaciju sa Narodnom bankom Srbije, razvoj finansijskog tržišta, dobro upravljanje javnim dugom i rad na reformi javnih finansija.

Ministarstvo finansija uspelo je da reguliše problem dugova koji su premašivali 30 milijardi dinara (oko 235 miliona evra) prema Javnom preduzeću "Putevi Srbije", što će značajno unaprediti likvidnost privrede.

Takođe, razvijeno je finansijsko tržište emitovanjem i prodajom državnih zapisa, čime je prikupljeno oko 60 milijardi dinara u toku ove godine za finansiranje budžetskog deficita.

Prema njenim rečima, osnovni razlozi za pad prihoda su smanjen uvoz i potrošnja, što je za rezulat imalo smanjenje prihoda od PDV-a i carina, koji su do sada u najvećem delu punili budžetsku kasu.

Dilema oko fiskalne politike  

"Stalno sam bila u nekoj vrsti dileme, a kad imate dilemu ne možete brzo da donesete odluku", priznala je Dragutinović i dodala da se nedoumice uglavnom odnosile na pitanje da li da se u vreme recesije ide u ekspanzivnu fiskalnu poliku ili ne.

Podsetila je da nije bila jedina koja je kreirala fiskalnu politiku, već da je u ime Ministarstva davala predloge, ali da je vlada bila ta koja na kraju odlučivala o merama koje se sprovode na nivou države.

Ministarka finansija je poručila da u narednom periodu neće biti ad-hok mera, već će se problemi rešavati sistematski.

U tom smislu najavila je donošenje novih zakona, ali i zavođenje reda u poreskoj disciplini, kroz uvođenje novog sitema kontrole poreskih obveznika.

Dragutinović je podsetila da najčešće upućena kritika Ministarstvu finansija u javnosti bila povećana finansijska disciplina i ocenila da ta kritika ne stoji, jer su analize koje je uradilo Ministarstvo pokazale da je osnovni razlog zbog koga opadaju javni prihodi loše stanje u ekonomiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.