Mogu li roboti da misle?

Izvor: Blic, 13.Okt.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogu li roboti da misle?

Naučnici Univerziteta u Berkšajeru sproveli su eksperiment nad pet mašina, kako bi utvrdili da li su roboti sposobni da misle, piše BBC.



Cilj testa je bio da se utvrdi mogu li roboti "proći" kao ljudi u konverzaciji zasnovanoj na tekstu. Iako nije položio, jedan od robota, nazvan Elbot, ostvario je najbolji rezultat, osvojivši pet odsto poena.

Programeri su za ovo nagrađeni sa 3.000 dolara, ali nijedan robot do sada nije položio takozvani Turingov >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << test, koji zahteva da robot zavara 30 odsto ljudskih ispitivača.

Test je napravio britanski matematičar Alan Turing 1950. godine, koji je rekao da "ukoliko se mašina ne razlikuje od ljudi, onda može da misli."

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.