Moglo je biti i gore; Vagner je jednoj lokaciji bio veoma blizu

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 08:53

Moglo je biti i gore; Vagner je jednoj lokaciji bio veoma blizu

Nestabilnost režima koji u svom arsenalu ima impresivnu količinu nuklearnog oružja samo po sebi je veliki signal za uzbunu, kaže Entoni Blinken.

Ipak, naglasio je da, uprkos haosu koji je ovog vikenda vladao Rusijom, američke obaveštajne snage nisu primetile alarmantne promene na lokacijama za koje se veruje da se na njima nalaze skladišta taktičkih nuklearnih bombi.

Dok je ceo svet hipnotisano pratio dramu koja se ove subote događala na potezu od Rostova do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Moskve, međunarodna je diplomatska zajednica strahovala od scenarija u kojem Vagnerovci u svom pohodu preuzimaju kontrolu nad skladištima nuklearnog oružja Voronjež -45 i Tula-50. Naime, u svom su se iznenađujuće efikasnom prodoru dotičnim lokacijama zabrinjavajuće približili, piše Jutarnji list.

S obzirom na to da su ruske snage više-manje skršetnih ruku gledale kako plaćenici dolaze i preuzimaju kontrolu nad ključnom strateškom vojnom infrastrukturom druge vojne sile sveta, postavlja se pitanje da li bi isto reagovali da je osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin sa svojim vojnicima odmarširao na skladišta nuklearnih glava?

“Prigožin je mogao i ciljano da odmaršira do skladišta nuklearnog oružja koje bi mu ionako bilo na putu, a uspostavljanje kontrole nad taktičkim bombama bi mu drastično ojačalo pregovaračku poziciju s Kremljem. Sve u svemu, moglo je biti mnogo gore”, upozorio je za Volstrit džurnal Metju Ban, profesor na Harvardu, dodavši kako se rat i revolucije kroz istoriju možda i jesu događale, ali da u tim razdobljima nije bilo ovako sofisticiranog nuklearnog oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.