Mogli bismo da izazovemo evropsko proleće

Izvor: B92, 09.Jan.2019, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mogli bismo da izazovemo evropsko proleće"

Italijanski potpredsednik vlade Mateo Salvini ističe da bi Italija i Poljska mogle da izazovu “evropsko proleće“.

Kako je naveo, to bi značilo prekidanje dominacije nemačko-francuske dominacije u Evropskoj uniji, a instrument za takvu akciju bi trebalo da bude formiranje “desničarskog saveza”.

Salvini je to izjavio uoči puta u Poljsku, gde će se sastati sa liderima partije Prava i pravde, sa kojima deli antiimigrantske i evroskeptične stavove.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
”Evropa koja bi mogla da se izrodi posle izbora za Evropski parliament ove godine bi donela renesansu evropski vrednosti i odvela bi nas daleko od one koju danas vode birokrate”, naveo je Salvini.

Podsetimo, Dojče vele je naveo da je važan faktor u “desničarskom bloku” i mađarski premijer Viktor Orban.

“Uz netrpeljivost prema strancima, nacionalno orijentisane populiste u Italiji i Poljskoj povezuju i socijalna obećanja. To im je donelo i izborne pobede. U Poljskoj je najvažnije bilo uvođenje mesečnog dečjeg dodatka. Uz to je snižen i prag za odlazak u penziju, a uvedeni su i državni podsticaji za stambeno zbrinjavanje mladih parova. U Varšavi se trenutno raspravlja i o dodatnoj pomoći za penzionere. Takvi projekti, kroz koje građani dobijaju više novca, mogli su da budu sprovedeni zahvaljujući dobrom stanju u privredi. Svojim socijalnim programom, PiS preuzima tradicionalne političke teme ionako slabih levih stranaka u Poljskoj. I italijanska desnica ima socijalnu agendu. U predizbornoj kampanji najavila je uvođenje osnovnog dohotka i sniženje praga za odlazak u penziju, što je vlada nameravala da sprovede tako što bi se država dodatno zadužila. Ali kada je Evropska komisija zapretila postupkom zbog prevelikog deficita, desni populisti su u decembru 2018. popustili, doduše nakon višemesečnog natezanja. Antievropsku retoriku Italijana tokom tog natezanja, mediji bliski poljskoj vladi s odobravanjem su komentarisali – ono im je ličilo da poljsko natezanje s Briselom oko reforme pravosuđa. U oba slučaja protestovalo se protiv 'diktata Brisela'. Pritom se Poljska pokazala kao manje popustljiva od Italije, jer se sporna reforma pravosuđa u Poljskoj sistematski provodi – uprkos svim kritikama”, navedeno je u tekstu Dojče velea.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Salvini: Mogli bismo da izazovemo "evropsko proleće"

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jan.2019

Italijanski vicepremijer Mateo Salvini ističe da bi Italija i Poljska mogle da izazovu "evropsko proleće"...Kako je naveo, to bi značilo prekidanje dominacije nemačko-francuske dominacije u Evropskoj uniji, a instrument za takvu akciju bi trebalo da bude formiranje "desničarskog saveza"...Salvini...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.