Izvor: Blic, 07.Maj.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moderno obučeni momci

Moderno obučeni momci

Na Devetoj beogradskoj nedelji mode ('Or Fashion Week', 22-27. april), modni kreatori su prikazali i svoje vizije moderno obučenih momaka. Bilo je raznih rešenja, od maštovito kreiranog džinsa modnih kuća 'Tifani' i 'Todor' do suknjica Bojana Milisavljevića koji je na prolećnoj nedelji mode predstavio sopstvenu robnu marku.

Snežana Plazinić prikazala je za 'Todor' modele od teksasa, odličnog kroja koji mogu da se nose u bilo koje doba >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dana. Ova kolekcija je već prikazana na Sajmu dečijeg odevanja u Parizu gde je dobila nagradu jer je pogodila trend u boji i liniji. Modna kuća 'Tifani' (slika 1) namenila je mladim muškarcima neobično uske farmerke od tamnog teksasa u kombinaciji s kariranim košuljama i jednostavnim pamučnim majicama. Ako nisu raspoloženi za teksas, momci mogu da se uvuku u sportske pantalone od kepera, široke, sa gomilom džepova, rajsferšlusa, štepova ili da odaberu zanimljive prolećne jakne ili bermude u mirnim prirodnim bojama.

Peđa Nerić je prikazao novu modnu marku 'fiš' (slika 4) urađenu u Trikotaži 'Kadinjača', u kojoj obični momci koji žele da prate trend u odevanju zaista mogu da nađu garderobu za sebe. Geometrijski dizajn, jednostavno, moderno i nosivo osnovne su odlike 'fiš' mode. Bojan Milisavljević (slike_arhiva 3 i 5) je predložio: suknje, kratke šotseve, jednostavne košulje, zanimljive prsluke i zaista otkačene torbe - natavno sve to za urbane momke koji nemaju predrasuda.

Zanimljivo oslikane, ručno tkane tunike i pantalone prikazali su na odvojenim revijama Mirko Tmušić (slika 2) i Jelena Džukić-Malešević. Oboje su se odlučili za sasvim jednostavnu liniju, prirodne materijale kao što su lan i pamuk i odlično likovno rešen dezen. A.D. Solarni mobilni

Nemački naučnici na Institutu 'Fraunhofer' napravili su bateriju za mobilne telefone koja koristi solarnu energiju. Minimalno osvetljenje potrebno da bi baterija počela da se puni sto puta slabije od onog koje sunce emituje leti i triput slabije od prosečno osvetljenog radnog mesta. Zasad su ove ćelije veoma skupe da bi se ugrađivale u mobilne telefone, međutim naučnici najavljuju nov proizvodni proces koji će ih učiniti veoma jeftinim. Novu tehnologiju već ispituju 'Simens' i 'Kasio', a za njega se zanimaju i mnogi drugi veliki proizvođači komjutera i mobilnih telefona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.