Modernizovani kolonijalizam; Itno ubija protivnike, Francuska mu se zahvaljuje

Izvor: B92, 08.Mar.2024, 12:02

Modernizovani kolonijalizam; Itno ubija protivnike, Francuska mu se zahvaljuje

Francuska će zadržati trupe u Čadu pod kontrolom hunte dok se povlači u drugim delovima Afrike nakon krize sa drugim vojnim režimima.

Ovo je izjavio izaslanik francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Francuski uticaj u njenim bivšim zapadnoafričkim kolonijama je oslabio pošto su vojni lideri koji se bore protiv džihadističkih pobuna u Maliju, Burkini Faso i Nigeru proterali francuske trupe i ojačali veze sa Rusijom.

Oko 1.000 francuskih vojnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stacionirano je u Čadu, jednom od sve manjeg broja francuskih saveznika u regionu. U Čadu vlada general Mahamat Idris Debi Itno od 2021. godine.

"Naravno da ćemo ostati u Čadu", rekao je Žan-Mari Bokel, Makronov izaslanik za Afriku zadužen da razgovara o novom vojnom angažmanu Francuske na kontinentu.

Makron je zatražio razgovore sa čadskim vlastima o "evoluciji“ francuskog vojnog raspoređivanja kako bi se "bolje prilagodio" regionalnim bezbednosnim i vojnim izazovima, dodao je Bokel posle sastanka sa Debijem Itnom u Ndžameni.

Bokel je takođe rekao da je Debiju Itno u Francuskoj izrazio "divljenje" zbog prelaska Čada na civilnu vlast, procesa koji je započeo nakon što je šef hunte preuzeo vlast posle više od tri decenije vladavine njegovog oca.

Debi Itno će se kandidovati na predsedničkim izborima 6. maja vraćajući vlast u civilne okvire u izbornoj trci u kojoj se čini da će pobediti, a glavne opozicione ličnosti će biti prognane ili ubijene.

Njegov glavni rival i rođak Jaja Dilo Đerou ubijen je prošle nedelje u, kako je njegova stranka nazvala, "pogubljenju". Vlada je saopštila da se Dilo nasilno opirao hapšenju i da je ubijen u pucnjavi sa vojnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.