Modernizacija proizvodnje krompira u Srbiji

Izvor: RTS, 30.Avg.2019, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Modernizacija proizvodnje krompira u Srbiji

Za koji dan u brdsko-planinskim krajevima počeće vađenje krompira. Proizvođači su, nakon nekoliko loših sezona, zadovoljni rodom. Krompira će biti za domaće tržište, a manje količine i za izvoz.
U Srbiji se proizvodi na desetine sorti krompira, u zavisnosti od namene i podneblja gde se gaji. Pojedine sorte su i izvozni aduti naših poljoprivrednika.

"Ove godine je za Poljsku i Češku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za izvoz išla sorta kolomba, koja se gaji i kod njih", navodi Miloš Vukićević, iz Asocijacije proizvođača krompira Srbije. "Mi ovde imamo sjajne uslove za proizvodnju te sorte. Što se tiče prerade krompira za pomfrit ili čips, takođe i tu možemo da odgovorimo na zahteve tržišta."
Srbija ima odlične agroekološke uslove za proizvodnju krompira, a Dragačevci tvrde da se u tom kraju proizvodi najkvalitetniji.
"Trebalo bi država da stane iza nas proizvođača, jer dolazimo u neku konkurenciju sa uvoznim krompirom, gde najverovatnije oni imaju veće subvencije gde taj krompir mnogo jeftiniji od našeg", smatra Dragan Babić, proizvođač iz Viče.
Stručnjaci kažu da država treba da pospeši proizodnju domaćeg semenskog krompira.
"Što se više umnožava kod nas, tako da pada cena koštanja jedinice proizvoda", ističe prof. dr Drago Milošević, sa Agronomskog fakulteta u Čačku.
Poštovanjem standarda srpski krompir može naći mesto i u Holandiji, najvećem svetskom proizvođaču i semenskog i konzumnog krompira.
"Srbija je zvanično buduća članica Evropske unije", naglašava Hert Kits Njuvenkamp, ataše za poljoprivredu Ambasade Kraljevine Holandije. "Tako da se primenom regulative i svih standarda u skladu sa evropskim, srpski kromir i bilo koji proizvod može izvoziti u Holandiju i bilo koju članicu Evropske unije."
Modernizacija ove proizvodnje je počela, kao i primena standarda, zbog čega se za srpski krompir interesuju i na svetskom tržištu. Ipak, potrebno je proširiti proizvodnju i povećati količinu da bude dovoljno i za izvoz
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.