Moderni zvuk stare muzike

Izvor: Politika, 18.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moderni zvuk stare muzike

Publika može da očekuje da će uživati u tradicionalnoj muzici ali sa primesama nečeg novog, kažu članovi makedonske grupe „Sintezis” koja večeras nastupa u „Sava centru”

Grupa „Sintezis” nastala je 1995. godine sa ciljem da očuva bogato makedonsko muzičko nasleđe. Članovi ovog sastava okupili su se oko ideje da tradicionalnu i izvornu muziku „upakuju” u savremenu formu. Još od 1996. godine, kada su objavili prvi album, interesovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za ovu osmočlanu grupu, koja je uspela da tradicionalnim kompozicijama udahne nov muzički izraz, bilo je veliko. Nastupali su u mnogim zemljama, počev od Japana, Amerike i Australije, preko Italije, Španije, do Srbije.

Biljana Ristovska, pevačica „Sintezisa”, kaže za „Politiku” da im je cilj bio da podsete publiku na makedonski izvorni melos i da je predstave svetu. A Radoslav Šutevski, perkusionista i osnivač ovog sastava, koji je tokom karijere svirao u raznim ansamblima pop, džez, tradicionalne i klasične muzike, dodaje:

– Dosta sam svirao po svetu kao član Big benda Makedonske radio-televizije i shvatio sam da bismo trebali da pokažemo svetu naš folklor. Mladi oko mene nisu imali vere u to, a ja sam rekao da bismo trebali da napravimo bar jedan album. Ali, na sreću, album je odlično prošao. Svo svoje znanje i iskustvo uložili smo u grupu i neverovatno je koliko je to dobro prihvaćeno u svetu.

Na pitanje šta simbolizuje ime njihove grupe, Biljana Ristovska priča:

– Spajanje modernog i nečeg što je tradicionalno. Želimo da očuvamo izvorni zvuk koji je karakterističan za ceo Balkan, posebno za Makedoniju, ali sa novim aranžmanima u pop, džez i elektronskom maniru. Pravimo neku moderniju, prihvatljiviju verziju stare muzike, što je sada trend u svetu i u tome je magija „Sintezisa”. Mi smo bend koji je imao mnogo nastupa u inostranstvu. Interesantno je da na koncerte „Sintezisa” ne dolaze naši iseljenici već strana publika. Uvek imamo mnogo posetilaca što je najbolji dokaz da stranci dobro prihvataju našu muziku. Iako ne znaju naše ritmove i ne razumeju jezik, oni prepoznaju emocije. Kada čuju zvuk zurle ne ostaju ravnodušni. Stvarno nailazimo na divne reakcije i publika je oduševljena našom muzikom.

Iako ih publika širom sveta dobro prihvata, u Makedoniji je prošlo mnogo vremena dok ih nisu zavoleli. Šutevski to objašnjava „balkanskim sindromom”.

– Kada smo počinjali svi su nas pitali šta će nam narodna muzika. Ali kada smo uspeli da napravimo koncerte u Ljubljani, Beogradu, Evropi, Sidneju, shvatili su da radimo nešto dobro. Uradili smo dva albuma sa Makedonskom filharmonijom koju neki već nazivaju etno simfonijom. Sada u Makedoniji postoje tri ili četiri grupe koje rade ono što i mi. Mi smo povukli nogu. Drago mi je što je to i ovde u Srbiji krenulo.

Grupu „Sintezis” čini osam članova. Na pitanje koliko je teško održati na okupu toliki broj članova, Ristovska odgovara:

– Teško je sve organizovati. Ali, pošto smo toliko godina zajedno, „Sintezis” nam je glavni prioritet. Zanimljivo je da smo svi različitih profesija. Neki su profesionalni muzičari, ja sam diplomirani profesor matematike, a druge dve pevačice su diplomirani ekonomisti. Meni je drago što mi se u životu pružila prilika da radim dve stvari odjednom. Još dok sam bila na fakultetu počela sam da pevam. Predavala sam u osnovnoj i srednjoj školi i još držim privatne časove, tako da negujem i matematiku i muziku. Zanimljiv je to spoj.

Biljana Ristovska kaže da ih je beogradska publika uvek divno prihvatala. Večeras će ponovo svirati u „Sava centru”. O tome šta Beograđani mogu da očekuje od njihovog nastupa, Ristovska kaže:

– Jako mi je drago što ponovo dolazimo u „Sava centar”. Gosti na koncertu biće Bilja Krstić i „Bistrik”. Oni su naši veliki prijatelji i mi već dugo sarađujemo sa njima. Publika u „Sava centru” može da očekuje da će uživati u iskonskom i izvornom zvuku, ali sa primesama nečeg novog što je karakteristika naše muzike.

Radoslav Šutevski dodaje da je jedno vreme čak i radio u Beogradu i da je veoma vezan za naš grad.

– Jako volim Beograd i vezan sam za njega. Volim i vašu publiku jer ona zna šta je dobra muzika. Baš sam pre neki dan izjavio da bismo trebali da zaboravimo na politiku. Radimo u nezgodno vreme, svaka zemlja ima probleme, ali mi smo muzički ambasadori. Svi bi trebalo da dođu na koncert, opuste se, slušaju dobru balkansku muziku i da svi zajedno uživamo. Možda će se naljutiti ljudi u Makedoniji, ali Beograđani će večeras prvi čuti pesme sa našeg novog albuma koji će biti objavljen za mesec dana.

Jelena Koprivica

[objavljeno: 19/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.