Moć i novac na obedu u Hiltonu

Izvor: Politika, 16.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moć i novac na obedu u Hiltonu

Tradicionalni Molitveni doručak prvog četvrtka u februaru organizuje grupa hrišćanskih fundamentalista čiji je čelnik lično pozvao dve trećine gostiju sa Balkana

Vašington, januara Kada se prvog četvrtka u februaru, 5. februara, 3.500 odabranih zvanica budu sastali na Molitvenom doručku u vašingtonskom Hiltonu na Konektikat aveniji, biće to ujedno i oproštajni događaj za Daga Koa (79), „sivu eminenciju” tradicionalnog jutarnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << obedovanja na kome su učestvovali svi predsednici Amerike, od Ajzenhauera (1953) do danas.

Ovog američkog čelnika misteriozne konzervativne religiozne organizacije poznate kao „Familija”, a sa zvaničnim imenom Feloušip faundejšen, duhovnog savetnika mnogih dosadašnjih stanara Bele kuće, nedeljnik „Tajm” je 2005. godine proglasio za jednog od 25 najuticajnijih i najmoćnijih evangelista SAD. Suprotno važećem uverenju da Molitveni doručak organizuje američki Kongres, domaćin tradicionalnog februarskog gala ob(r)eda je Feloušip fondacija, koja preko svojih komiteta i kongresmena u mreži, izbor gostiju iz sveta pravi po svojim kriterijumima.

To je „klub hrišćanskih fundamentalista koji učvršćuje svoju mrežu u srcu američke moći (Kapitol hilu), drži i produbljuje svoje veze među desničarskim liderima u svetu i ljudima koji imaju novac i moć”, kako odnedavno pišu liberalniji američki časopisi kao što su „Atlantik Mantli”, „Harpers” i „Nejšen”.

Oni pojašnjavaju da je Molitveni doručak jedina javna manifestacija „Familije”, posvećene mnogim tajnovitim sastancima, dogovorima i pripremama za međunarodne dilove.

U nju je uspeo da uđe Džef Sharlet, novinar „Harpersa”, mesečnika poznatog po istraživačkom novinarstvu, a koji je pre nekoliko meseci objavio knjigu „Familija: Tajni fundamentalizam u srcu američke moći”. Cilj pripadnika Božije armije, kako tvrdi Sharlet, jeste da učvrste svoj duhovni trijumf, da poruši zid koji odvaja državu od crkve i da za svoju svetu stvar mobiliše finansijski i politički moćne međunarodne ličnosti.

Selekcija zvanica za Molitveni doručak obavijena je velom misterije. Prema našem sagovorniku iz insajderskih krugova, za Balkan je ove godine rezervisano 45 mesta u Hiltonu, od kojih za Srbiju dvanaest. Upućuje se znatno više pozivnica, ali mnogi iz raznoraznih razloga često ne mogu da dođu.

Šef „Familije” Dag Kou bio je u Beogradu u maju prošle godine i on je iz Srbije pozvao sedam od dvanaest zvanica na doručak. To su ličnosti koje su proteklih sedam godina izgradile odnos sa čelnikom Feloušip fondacije. O prirodi tih veza može samo da se nagađa jer ih niko javno ne obelodanjuje. Broj pozivnica uručenih lično od strane Daga Koua u sličnoj je srazmeri za sve okolne balkanske zemlje. Prema saznanjima „Politike”, dve trećine balkanskih učesnika ovogodišnjeg Molitvenog doručka dolazi u Vašington na poziv Feloušip fondacije, a samo jednu trećinu pozivnica uručili su pojedini članovi kongresa. U ostalim delovima sveta srazmera je nešto drugačija. Vrh Feloušip fondacije odlučuje o trećini zvanica, dok dve trećine dolazi na preporuku kongresmena ili nekog iz kruga američke administracije.

Jednom kad se napravi spisak željenih učesnika, te ličnosti moraju po proceduri da prođu proveru bezbednosnih institucija i Stejt dipartmenta. Poziv im se uručuje tek ako se pokaže da su bezbednosno i politički prihvatljive. Mnoge pozivnice za Srbiju dobile su taj „kliring” i odaslate su još prošlog meseca, a neke se uručuju tek ovih dana. Provera za neke traje duže, za neke kraće. Pored već objavljenih poznatih imena, na doručak su pozvani, kako saznajemo, beogradski biznismen Vojin Lazarević i generalni sekretar Evanđeoske studentske organizacije Samuilo Petrovski sa sedištem u Jug Bogdanovoj ulici.

Ovog februara iz Srbije niko od najviših političkih ličnosti nije dobio poziv, a, kako se čuje, mogao bi da dođe predsednik neke od okolnih zemalja čije se ime „iz bezbednosnih razloga” drži u tajnosti.

Premda nikako ne bi moglo da se kaže da na doručak iz sveta dolazi sve sama elita, novi predsednik SAD Barak Obama neće prekinuti ovu američku tradiciju i on će prisustvovati pedeset sedmom ob(r)edu na Konektikat aveniji. On je sa zvanicama iz sveta, američkim kongresmenima i drugim poznatim ličnostima doručkovao u Hiltonu i kao senator protekla dva četvrtka, u februaru prošle i pretprošle godine.

Razumljivo je što u svetu, a ne samo na Balkanu, vlada velika potraga za „kartom više” za ovaj događaj. „Svakakve priče kolaju, a neki su čak unajmili lobiste kako bi sebi obezbedili mesto u Sali”, kaže jedan od naših sagovornika iz kruga ove organizacije. On, međutim, smatra da su to „bačene pare”, jer ako se neko „zaglavi” pri proveri u političkom ili bezbednosnom odeljenju, poziv ne vredi. Ipak, bilo je primera kada su omanule sve američke provere. Tako je jedne godine na doručak pozvana severnokorejska delegacija" Tek kada delegacija nije dobila vizu, Feloušip se osvestio da je poziv upućen na adresu „neprijatelja”. Sa Balkana je jednom pozvan jedan predstavnik rumunske ultradesničarske organizacije, ali je protestovala američka jevrejska organizacija, pa je Rumun skinut sa liste u poslednjem trenutku. Ni Bogoljub Karić, kako se čulo pre neku godinu, nije uspeo da dobije vizu, pa su njegovo mesto zauzeli drugi srećnici.

Amerikanci uz pozivnicu koja se redovno upućuje svim članovima Kongresa moraju za registraciju da uplate po petsto dolara. Strani gosti „ulaznicu” plaćaju samo ukoliko su to „u mogućnosti”.

Nije to bogzna kakva para za priliku koju doručak pruža: kontakt sa uticajnim ličnostima iz SAD i sveta. Nije zanemarljiv ni publicitet u glasilima zemlje iz koje zvanica dolazi. Američka štampa vrlo malo piše o Molitvenom doručku. Uglavnom se prenosi govor predsednika i poneka dobrotvorna inicijativa poznatih ličnosti. Sporadično se čuju i kritike na račun sve izraženijeg spajanja države i vere, iako je to u suprotnosti sa osnivačkim načelima SAD.

-------------------------------------------------------------------------------

Hilari Klinton dugogodišnji prijatelj sa Dagom Koom

Jedna od najliberalnijih novinarki, autorka nekoliko dokumentarnih knjiga o američkoj sirotinji i osiromašenoj radničkoj klasi, Barbara Erenrajh ističe da se Hilari Klinton približila Familiji još dok je bila prva dama u Beloj kući. U svojoj autobiografiji Hilari Klinton opisala je Daga Koa kao dragog prijatelja koji joj je u teškim trenucima pružio duhovnu pomoć. Ona je jedna od znamenitih članica Doručka i sa njega nije izostajala ni kada je bila prva dama, ni dok je bila senatorka.

----------------------------------------------------------

Fundamentalisti preziru demokratiju

Danas je Molitveni doručak skup raznolikih zvanica različitih vera koje se sastaju da bi se pomolili Isusu. Na Molitvenom doručku dominiraju ličnosti hrišćanske veroispovesti, ali se pozivaju i neke islamske vođe i Jevreji. Organizacija „Feloušip” drži sve konce u svojim rukama, ali se skriva iza senke kongresmena i „ohrabruje pogrešnu predstavu, da je Molitveni doručak zvanično organizovan od strane Kongresa”, kaže autor knjige „Familija”. Svojim članovima ova organizacija ne izdaje nikakve članske karte i traži od njih da ne daju izjave za javnost. Poslednja procena o broju američkih članova datira iz vremena Niksona, kada ih je bilo oko 20.000. Sedište „Familije”, kako po tvrđenju novinara članovi Feloušipa interno nazivaju svoju organizaciju, jeste Ivanvald, raskošni zamak blizu američke prestonice na obali Potomka, gde se povremeno pozivaju novi članovi na dodatno podučavanje. Njihova ideja vodilja je „nevidljiva svetska organizacija” koju vodi Isus Hristos. Pod tim podrazumevaju, po tumačenju Džefa Šarleta, da podsticaj za sve radnje mora da dolazi sa neba, pa „ako Isus, nekog diktatora savetuje da ubije pola miliona ljudi, ovaj to mora da posluša”. Šarlet takođe tvrdi da Familija prezire demokratiju kao ne-božiju, populističku ideju.

Zorana Šuvaković

-----------------------------------------------------------

„Familija” deluje i na Kosovu

Prema sajtu „Familije” (www.thefamily.org), ova organizacija deluje i na teritoriji Srbije i to od 2000. godine, prvenstveno kroz humanitarne akcije. Na sajtu se navodi da volonteri ove organizacije u Srbiji edukuju decu, jedna od njihovih akcija je poklanjanje knjiga (preko 1.000 do sada) deci oboleloj od karcinoma, kao i bibliotekama onkološkog odeljenja novosadske bolnice. Više od tri godine, članovi „Familije” pružaju savete posetiocima muzičkog festivala Egzit o tome kako se boriti protiv droge. „Familija”, kako se navodi, funkcioniše i na Kosovu, a cilj te organizacije je da ljude koji tamo žive spase očaja i nezaposlenosti.

Volonteri „Familije” redovno organizuju i seminare i letnje kampove za decu koja žive u Starom Grackom, u kojoj su obnovili i jednu zgradu. Pripadnici romske zajednice od ove organizacije takođe dobijaju humanitarnu pomoć, obuku i motivaciju u raznim oblicima. Na sajtu nema informacija o članovima ove organizacije u Srbiji, a centrala za region nalazi se u Rumuniji.

T. B.

-----------------------------------------------------------

Ko putuje iz Srbije

Molitvenom doručku prisustvovaće Vladimir Božović, bivši inspektor policije, Nenad Popović, šef ekonomskog tima Demokratske stranke Srbije, Vuk Drašković, predsednik Srpskog pokreta obnove, Vlajko Senić, funkcioner G17 plus, Rasim Ljajić, ministar za rad i socijalnu politiku, Ivica Eždenci, nekadašnji pomoćnik ministra za državnu upravu, Samuilo Petrovski, generalni sekretar Evanđeoske studentske organizacije, beogradski muftija Muhamed Jusufspahić, Dušan Jeličić, član glavnog odbora Socijalističke partije Srbije, Vojin Lazarević, predsednik kompanije „Rudnap grup”, Duško Knežević, direktor „Atlas grupe”.

-----------------------------------------------------------

Blizu 2.000 zvanica

– Na Molitveni doručak se pozivaju oni koji veruju u Boga i koji su uradili nešto značajno u svojoj zemlji. Njemu obično prisustvuje oko 600, 700 inostranih gostiju iz 165 zemalja i do hiljadu ljudi iz SAD. Doručku prisustvuju svi koji obavljaju važne funkcije u SAD. Uglavnom jedan republikanac i jedan demokrata vode program, obično učestvuje neka od svetski poznatih zvezda. Recimo, kada sam je bio pre dve godine nastupio je Bono Voks – kaže Vladimir Božović, dodajući da ovaj događaj traje tri dana.

– Tradicija je da se prvog dana okupljaju zemlje po regionima, nakon toga sledi evropsko okupljanje, a posle toga, recimo, sastanak sa zemljama Balkana ili zemljama Istočne Evrope i slično – rekao je Božović.

Uoči samog doručka organizuju se prijemi u Beloj kući, Nacionalnom savetu za bezbednost, Stejt departmentu, Kongresu, Senatu, i drugim institucijama. Sam doručak počinje drugog dana u sedam i trideset, molitvama i čitanjem delova Biblije. Pozdravni govor drži predsednik SAD. Istog dana organizuje se i svečani ručak, kome prisustvuju skoro svi osim predsednika. Treći dan se održavaju završni sastanci, a ponekad se organizuje i lov.

B. M.

[objavljeno: 17/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.