Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Apr.2016, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mobilni telefon pune - zvukom

Korisnici mobilnih telefona, koji su stalno u jurnjavi za punjačima zbog ispražnjenih baterija, izgleda de će uskoro moći da odahnu. Južnokorejski naučnici su blizu otkrića punjenja mobilnih telefona na drugačiji način.

"Istraživali smo nekoliko načina za prikupljanje energije. Inspirisani zvukom u okruženju, tu energiju smo pretvorili u električnu struju. Energija zvuka, inače, može da se koristi za različite namene uključujući i mobilne telefone, koji se pune >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << tokom razgovora ili prikupljajući buku iz okoline. Nova tehnologija se zasniva na korišćenju malih nano-žica, smeštenih između dve elektrode. Kada se elektrode izlažu glasovima, stvara se određena količina električne energije kojom se puni mobilni", objasnio je dr Sang-Voo Kim iz Instituta za nanotehnologiju Univerziteta u Seulu.

Dodao je i da bi se daljim istraživanjima mogla smanjiti buka u blizini auto-puteva, apsorbovanjem zvučne energije koju stvaraju vozila.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Mobilni telefon pune - zvukom

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Apr.2016, 08:04

Korisnici mobilnih telefona, koji su stalno u jurnjavi za punjačima zbog ispražnjenih baterija, izgleda de će uskoro moći da odahnu. Južnokorejski naučnici su blizu otkrića punjenja mobilnih telefona na drugačiji način...- Istraživali smo nekoliko načina za prikupljanje energije. Inspirisani...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.