Mobilni kvantorijum u Šapcu

Izvor: RTS, 20.Dec.2019, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mobilni kvantorijum u Šapcu

Mobilni kvantorijum iz ruskog Nižnjeg Novgoroda, koji je na putu po Balkanskom poluostrvu, stigao je i u našu zemlju. Jedna od pet stanica u Srbiji pokretnog obrazovnog kompleksa je i Šabačka gimnazija.
Iz dvorišta škole, odleteli su u kosmos. Zahvaljujući 3D naočarima i savremenoj tehnologiji, učenici Šabačke gimnazije doživeli su nezaboravno virtuelno putovanje.

„Videla sam kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se približavam raketi, kako kreće lansiranje, i onda samo odjednom u svemiru, i kao lebdim“, kaže učenica Marija Vasić.
„Odjednom sam se pojavio u raketi gde sam bio kosmonaut Sovjetskog Saveza, na kraju sam počeo polako da izlazim iz rakete i našao se u svemiru i stvarno ovo nikada nisam doživeo“, kaže učenik Miloš Prodanović.
Visokotehnološka laboratorija za izradu prototipa je srce kvantorijuma. Uz maštu, 3D štampače i lemilice, svaka ideja pretvara se u stvarnost.
„Ovo je zaista za mene bilo savršeno iskustvo zato što sam prvi put imao priliku da vidim 3D štampač“, kaže učenik Luka Vlajković.
Tehnopark na točkovima iz Rusije do naše zemlje putovao je deset dana. Virtuelna realnost, robotika, industrijski dizajn samo su neke od radionica koje se realizuju u njemu.
„Cilj je da pokažemo deci šta mogu da urade sopstvenim rukama na osnovu opreme koju imamo u Mobilnom kvantorijumu. Želimo zajedno da razvijamo njihovu kreativnost“, kaže Viktor Budašov, direktor Mobilnog kvantorijuma.
U okviru projekta „Zajedno u budućnost“, Šapčani su potpisali protokol o saradnji sa Gimnazijom iz Nižnjeg Novgoroda. Saradnja je usmerena na unapređenje nastave i razmenu učenika i profesora.
„Mi smo partneri univerziteta Lobačevski već treću godinu, naša dva učenika studiraju uspešno, i to vrlo uspešno u Rusiji, mi smo zadovoljni i ove godine nam odlazi i treći student“, navodi Marijana Isaković, direktorka Šabačke gimnazije.
Za svoje vršnjake iz Nižnjeg Novgoroda, učenici Šabačke gimnazije snimili su film o istoriji i zanimljivostima iz svoje škole i zajedno ih pozdravili na ruskom jeziku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.