Mobilna telefonija u Srbiji među jeftinijima

Izvor: Blic, 05.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mobilna telefonija u Srbiji među jeftinijima

Srbija je zemlja u kojoj su cene mobilne telefonije među najnižima u regionu. Upoređujući najjeftinije ponude može se zaključiti da su cene u pripejdu povoljnije od ostalih država, ali zato Bugari, Mađari i Hrvati mogu jeftinije da razgovaraju u postpejdu.



Dolazak trećeg operatera mobilne telefonije u Srbiju, osim što je povećao konkurenciju i kvalitet, doveo je i do bitke za konkurentniju cenu telefonskih razgovora. Provajderi kažu da se prilikom formiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << cena vode uslovima na tržištu i navikama korisnika, ali i standardom života. Koliko su telefonske usluge povoljne, najbolje znaju korisnici, ali istina je da su najpovoljnije tarife u Srbiji nešto jeftinije nego u svim državama u regionu, naročito u pripejd tarifiranju. Tako je najjeftinija cena razgovora u pripejdu u Srbiji gotovo dva puta niža nego u Crnoj Gori, dok je skoro osam puta manja nego u Makedoniji. S druge strane, najpribližnije tarife našima ima hrvatski provajder „Tele 2" i nešto skuplji mađarski „Panon".

Što se tiče postpejd tarifa, tu se već ne možemo pohvaliti sa najpovoljnijim tarifama. Iako za oko 4,5 evra mesečno u Srbiji možete dobiti 50 besplatnih minuta i isto toliko poruka, za duplo manje novca u Bugarskoj možete dobiti čak 100 minuta razgovora, doduše samo na nekoliko brojeva prijatelja i rodbine koje vi odabarete. Ipak, hrvatski „Tele 2" za 6,75 evra pretplate mesečno daje isto toliko besplatnog razgovora, a cena minuta razgovora jeftinija je za oko 0,03 evra, odnosno oko 2,5 dinara. Povoljniju pretplatu i jeftinije minute u postpejd tarifiranju od nas imaju i Mađari.

Međutim, mora se uzeti u obzir da se radi samo o najpovoljnijim tarifama. S druge strane, postoje i nešto manje povoljne tarife koje se neznatno razlikuju od cena u okolnim državama.

Prema podacima dostavljenim od strane operatera mobilne telefonije, u Srbiji trenutno ima preko osam miliona pretplatničkih brojeva. Od toga MTS ima oko 5,2 miliona, „Telenor" 2,8 miliona, dok su u VIP-u rekli da se radi o šestocifrenom broju. Veliki broj korisnika ali i ulaženje trećeg operatera na tržište rezultirali su većim investicijama i proširenjem asortimana usluga. VIP je još ranije saopštio da planira ulaganje od 250 miliona evra u svoju mrežu, „Telenor" je uložio oko šest milijardi dinara, dok MTS planira proširenje širenje 3G mreže.

Ipak, operateri priznaju da postoji prostor za nova poboljšanja pa su nam tako iz VIP-a rekli da podržavaju usklađivanje tržišta sa standardima EU.

- Kao napredak u tehnološkom smislu najbolji je primer širokopojasni internet (broadband), koji smo već pomenuli kao preduslov za kvalitetniji prenos podataka i mnoge napredne usluge, a koji u Srbiji tek treba da se razvija - kažu u VIP-u.

Ipak, operateri i upućeni se slažu da je mobilna telefonija oblast koja je prilično dobra.

- Mobilna mreža je visokostandardizovana i taj standard je isti kao i u svakom drugom mestu u svetu. Problemima se može smatrati loša pokrivenost nekih visokokvalitetnih servisa, naročito van velikih gradova. Na primer, 3G servis u Beogradu je sjajan, ali ako odete u neko selo, onda možda neće biti - kaže Đorđe Paunović, profesor Elektrotehničkog fakulteta i stručnjak za mobilnu telefoniju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.