Moba u Donjim Branetićima, selu bez đaka

Izvor: Politika, 29.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moba u Donjim Branetićima, selu bez đaka

Na branje šljiva u voćnjaku Slavka Kovačevića iz Donjih Branetića, podno Rajca, osim njegove mnogočlane porodice, stigli su i mobari iz Teočina, Lađevaca, Nevada, Branetića, Milanovca, Beograda...

Donji Branetići – Kombajni su davno "odzvonili" mobama na žetvu pšenice i komišanje kukuruza. Tako je, između Suvobora i Rudnika, zatomljen nekada lep i čest običaj solidarnog zajedničkog rada i druženja na selu. Srećom, još nisu, barem ne kod nas, napravljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kombajni za berbu i kupljenje šljiva. Zato nas evo na mobi kod starine Slavka Kovačevića iz Donjih Branetića pod planinom Rajac, gde se bere šljiva "čačanska rodna".

– Imam oko trista stabala ranke i madžarke, a pre osam godina sam zasadio 600 stabala čačanske rodne. E, što je rodila, grane se do zemlje savile, dve-tri krošnje se skršile pod teretom. Nekada sam, i bez ovog šljivika, znao da osušim po deset tovara (hiljadu kilograma) požegače, sad beremo za trgovce i potkupljamo za u kacu – uvodi nas Slavko u mlad šljivik u kojem 45 mobara od ranog jutra puni gajbice.

Deda Slavko je zasadio čačansku rodnu u 82. godini. Nedavno, 11. avgusta, proslavio je 90. rođendan i, posle dugog vremena, bio u prilici da vidi čitavu porodicu. A ona nije mala: četvoro dece, sedmoro unučadi, po petoro praunučadi i čukununučadi. Njegovi unuci već su bake i dedovi! Kao udovac, već nekoliko godina sam živi u svojoj seoskoj kući, svi njegovi su odavno stanovnici gradova.

A šljivik vrvi od mobara. Iz Teočina, Nevada, Branetića, Milanovca, Beograda... Šljive niske, najviše se obere sa zemlje, na kraju se mlađi uzveru da dohvate vršnje grane. Plave se pune gajbice. Milan Simović, mladi avio-mehaničar iz Lađevaca, na godišnjem je odmoru, prvi put je na jednoj mobi, zanimljivo mu. U prva četiri sata napunio je 16 gajbica, a to je oko dvesta kilograma. Braće dok se ne smrkne, dok ne nabere pola tone.

Među mobarima je i nekoliko mladih iz grada, osnovaca i srednjoškolaca. Oni kod Slavkovog sina Radovana, koji vodi posao, uživaju "povlašćen status" – njima će, na kraju dana, da isplati po hiljadarku. To su, kaže, đaci i "treba im za knjige i patike".

– Došle smo da provedemo jedan lep dan u selu, a prilika nam je da nešto i zaradimo. U prvi naredni ponedeljak počinje nova školska godina, pa ćemo zaradu dati roditeljima, jer je svaki početak škole za njih veliki trošak – kažu uglas četrnaestogodišnja Marijana Tošić i dve godine mlađa njena sestra Nevena.

Braća Kostići, Nikola i Stefan, kažu da im je najteže bilo da porane, ali se ne kaju, jer je "na mobi lepo društvo, a branje šljiva prava rekreacija". Pohvališe se da su, do podne, nabrali 22 gajbice, blizu trista kilograma. Takmiče se sa vršnjacima Ivanom Saračevićem i Jovicom Strizovićem, koji "drže" vrstu do njih i koji, takođe, prijavljuju 22 gajbice ubranih šljiva.

– Imaćemo, što za prodaju što za kacu, oko tri i po vagona šljive. Branice isporučujemo jednom proizvođaču pekmeza u Ivanjici. Nažalost, cena je deset dinara, ali šta da se radi kad je šljiva u Srbiji ove godine dobro rodila. Malo je, ni troškove ne pokriva – govori nam Radovan o sudbini mobom ubrane šljive, ali i o sudbini našeg šljivarstva pri tako niskoj ceni.

Znate li koja je razlika između rada za pare i mobe? Kad se u selu plaća nadnica, radnici jedu ono što domaćica kuva svakodnevno za svoju čeljad. Kad je moba, e onda je trpeza bogatija. Slavkove snahe i unuke su pred mobare iznele odličan pasulj, đuveč od krompira, punjenu papriku i sarmu, pa šta ko voli. A za kraj je na trpezu stiglo i rumeno prase.

Kad smo već u Donjim Branetićima, da zabeležimo još jedan podatak koji ima veze sa ovom mobom. Selo ima školu već 70 godina, ali – nema đaka. Poslednji je u njoj završio četvrti razred Lazar Gačanović, jedini učenik u školskoj 2003/2004. godini. Samo zbog njega je učitelj Ljubiša Antonijević svakodnevno dolazio iz Gornjeg Milanovca. Od tada je na vratima katanac. Zato nije ni čudno što je među Slavkovim mobarima najmanje bilo onih iz ovog sela. Ili bi baš to trebalo da bude čudno!

Boško Lomović

[objavljeno: 29.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.