Moba na obali Kolubare

Izvor: Politika, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moba na obali Kolubare

Mladi iz Valjeva praktično dokazuju da se i kapitalne građevine mogu graditi bez hrpa novca i zaduživanja

VALJEVO – Neobična tabla upozorenja i obaveštenja ovih dana može se zapaziti na placu na kojem će umesto stare i oronule biti sagrađena nova i savremena zgrada – dom Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda" u Valjevu. Izdaleka uočljivim slovima ispisan je tekst: "Pazi gradilište! Pređite na našu stranu". Reč "druga strana" je precrtana, jer za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nekoliko stotina mladih ljudi koji su sami odlučili da sagrade novi dom svaka vrsta podrške je dobrodošla.
Poručili su svojim vršnjacima i sugrađanima da im se pridruže, ali i ponesu: majstorsko umeće, cement, ciglu, pesak, računar, knjigu, a ako nemaju ni to dobro će im doći i njihov osmeh. Posle tri meseca od početka akcije rezultati su mimo svih očekivanja. Iako bez dinara u džepu, kreditnih zaduženja i bez nasledstva od "tetke" iz Amerike ceo projekat su "sabili" u šesnaesterac. Praktično za koji dan biće osveštani temelji i početi izgradnja nove savremene kuće površine od blizu 400 kvadratnih metara.

– Za mnoge će zvučati neverovatno, ali u ovom trenutku imamo sve što je potrebno da novi objekat sagradimo do pod krov. Ja i moj kolega, inače apsolventi Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, uradili smo idejni projekat a na improvizovanom stovarištu nalazi se dovoljno najrazličitijeg građevinskog materijala dok je broj fizikalaca i "dodavača" impresivan i prelazi nekoliko stotina. Svakog dana očekujem da nam građevinski profesionalci, koji su se takođe besplatno uključili u ovu akciju, daju "zeleno" svetlo da uključimo mešalice – kaže Ognjen Jović, apsolvent arhitekture, koji je zajedno sa kolegom Davidom Maksimovićem autor idejnog projekta.

Naši sagovornici objašnjavaju da su u pogledu arhitektonsko-urbanističkog oblikovanja objekat projektovali u duhu savremenog izraza sa elementima tradicionalne gradnje. Radovi će se izvoditi u tri faze i, prema njihovoj proceni, u zimu 2007. godine nova kuća Društva mladih istraživača biće useljiva.

– Budući savremeni objekat prvenstveno će služiti mladim istraživačima za njihov rad, edukaciju i okupljanje, ali će isto tako njegova vrata biti širom otvorena za sve mlade Valjeva, gde će moći da iskazuju svoja interesovanja, kreativnost i talenat. Jako je bitno naglasiti da ovo što radimo nije nikakva nemoguća misija ili mladalački "zanos", već realnost. Jedna mešavina obnovljene srpske mobe i potvrđivanje teze da se uz želju, volju, pozitivne vibracije i dobru organizaciju čak i kapitalne građevine, što je zasigurno budući dom istraživača, mogu graditi bez hrpa novčanica i skupih kredita. U ovom našem projektu sve je zamišljeno da se odvija po narodnoj mudrosti koja kaže: sve što možeš uradi sam, a ono što nisi u stanju – prepusti prijateljima. Mi ih u članovima svih generacija imamo oko 6.000 i skoro polovinu od tog broja među sugrađanima koji su na najbolji način razumeli ono što smo čvrsto rešili da uradimo – veli David Maksimović, budući arhitekta i član Društva mladih istraživača iz Valjeva.

-----------------------------------------------------------

Počeli radovi

Pored građevinskog materijala i naglašene volje za izgradnju novog doma istraživača u Valjevu, bilo je neophodno obezbediti i nešto novca. U tom smislu Društvo je organizovalo akciju pod nazivom "deset odsto" od džeparca, plate i drugih prihoda svojih članova i prijatelja.

Akcija je naišla na izvanredan odziv a među onima koji su prvi uplatili "deset odsto" bio je Dušan Mihajlović, bivši ministar srpske policije koji je zajedno sa Vladimirom Mandićem pre 37 godina osnovao Društvo mladih istraživača Valjeva koje je kasnije preraslo u istraživački pokret Srbije.

B. Novović

[objavljeno: 02.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.