Mnogo smo uradili po pitanju Roma

Izvor: B92, 08.Apr.2012, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mnogo smo uradili po pitanju Roma"

Beograd -- Srbija je mnogo uradila na poboljšanju položaja romske populacije i ponosi se sistemom manjinske samouprave koji je razvila, kaže ministar Milan Marković.

On, međutim, dodaje da 2012. mora biti godina u kojoj će se u najvećoj meri rešiti njihov položaj u društvu.

"Ovo mora da bude godina kada će se u najvećoj mogućoj meri rešiti položaj Roma i to će biti nas najvažniji posao", rekao je Marković na manifestaciji povodom Međunarodnog dana Roma, u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Domu Narodne skupštine.

On je naveo da je kroz sistem manjinske samouprave, odnosno Nacionalne savete nacionalnih manjina država izdvojila 230 miliona dinara, a da, pored toga, postoje dotacije iz budžeta autonomne pokrajine, jedinica lokalne samouprave, mogućnost uključivanja u različite projekte i raznih donacija.

"Sistem nacionalnih saveta nacionalnih manjina je nešto čime se Srbija ponosi, on ne postoji u ovako razvijenom obliku nigde i mi smo zbog toga ponosni i srećni", rekao je Marković.

On je istakao da položaj Roma najteži i najlošiji u odnosu na sve druge manjinske zajednice u Srbiji.

Podsetivši da Srbija ima Strategiju za unapređenje položaja Roma, Marković je istakao da je na osnovu nje i u saradnji s ombudsmanom poboljšan zakonodavni okvir i olakšano pribavljanje dokumenata, da su ukinute takse za pribavljanje tih dokumenata, kao i da je omogućeno da Romi koji nemaju adresu prebivališta dobiju lične karte na period od dve godine na osnovu mesta boravišta.

Kada je u pitanju raseljavanje Roma iz neformalih naselja, Marković je istakao da postignut veliki napredak i kao posebno uspešne primere raseljavanje Roma ispod Gazele i u Bloku 72.

"Prema aktuelnim podacima, ove godine smo upisali 380 učenika u srednje škole, a na fakultete i visoke škole 149 studenata romske nacionalnosti", naveo je Marković, ističući da je država dodelila jednokratnu pomoć kao ohrabrenje tim mladim ljudima.

"Nema nedelje i nema meseca u kome se ne dešava neka od akcija usmerena ka poboljšanju položaja Roma u kojoj učestvuju institucije", poručio je Marković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.