Mnogo papirologije za prijavu deteta

Izvor: Blic, 19.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogo papirologije za prijavu deteta

KRUŠEVAC - Kruševljani koji su tek postali srećni roditelji suočavaju se, kao i stanovnici drugih gradova u Srbiji, sa dugom birokratskom procedurom da bi obezbedili pravo na nadoknadu za dete, ali i da bi novorođenčetu pribavili sva potrebna dokumenta.

Sređivanje kompletne papirologije iziskuje dosta truda, dobre živce, šetnju od jedne do druge institucije i barem dva do tri izlaska sa posla.

- Sa prijavljivanjem prvog deteta imao sam silnih problema jer su mu u SUP-u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dali pogrešan matični broj. Obišao sam sve institucije, završio kompletan posao, a onda se kod vađenja zdravstvene knjižice ispostavilo da broj nije dobar, pa sam morao čitavu proceduru da ponovim. Četiri dana sam odsustvovao sa posla - priča o svom iskustvu Nenad Petrović.

Dokumentaciju koja je neophodna za dobijanje roditeljskog dodatka majke propisuje zakon, ali se ona roditeljima često čini apsurdnom.

- Neka dokumenta su mi krajnje nelogična. U Centru za socijalni rad vadi se potvrda da dete nije oduzimano od majke odnosno da nije zbrinuto u nekoj ustanovi, a jedan od dokumenata koji se prilaže je potvrda o bračnoj zajednici. Pitao sam da li može kopija venčanog lista, ali kažu da ne može već samo potvrda koja se izdaje u mesnoj zajednici ili, uz dva svedoka, u opštini. Pa valjda je izvod iz matične službe venčanih validniji dokument nego neka potvrda koju mi izdaje sekretarica mesne zajednice - čudi se Dragan Aleksić.

Roditelji često moraju da odsustvuju sa posla i po nekoliko dana da bi novorođenčetu pribavili neophodna dokumenta.

- Da bi se završili svi poslovi potrebno je minimum četiri do pet dana i to pod uslovom da svakog dana možeš da odvojiš dva do tri sata i izađeš sa posla. U opštini i SUP-u se posao završi relativno brzo i moram da pohvalim Matičnu službu koja je brza i odmah izdaje sve izvode i potvrde. Ali onda slede Fond za dečju zaštitu, odakle te šalju u Centar za socijalni rad, a odatle u mesnu zajednicu. Kada pribaviš sve potvrde, ideš drugi krug. Nakon svega sledi sređivanje obrazaca za zdravstvenu knjižicu. Srećna okolnost je što gazda firme u kojoj radim ima troje dece, pa je imao razumevanja za moje muke - dodaje Nenad Petrović.

Procedura oko prijavljivanja deteta u Matičnoj službi i policiji je relativno brza i laka, a Matična služba odmah izdaje i sve izvode iz knjige rođenih, kako za bebu tako i za prethodnu decu, i potvrdu o državljanstvu majke.

Da bi se obezbedila roditeljska nadoknada za majku u Službi za društvenu brigu o deci pored izvoda iz knjige rođenih, potvrde o državljanstvu majke i popunjenog obrasca prilažu se i kopija lične karte i zdravstvene knjižice majke, prijave o boravištu za svu decu, kopija računa ili štedne knjižice u „Poštanskoj štedionici", kao i potvrda iz Centra za socijalni rad da decu nisu oduzimana od majke ili davana u hraniteljske porodice i ustanove za zbrinjavanje dece.

Da bi se dobila ova potvrda u Centru za socijalni rad dostavlja se izvod iz knjige rođenih za svu decu, kopija lične karte majke i potvrda o bračnoj zajednici koja se izdaje u mesnoj zajednici ili se pribavlja uz pomoć dva svedoka u opštinskoj pisarnici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.