Mnoge Palestince u haosu na severu Gaze ubila je vojska Izraela

Izvor: B92, 02.Mar.2024, 21:16

"Mnoge Palestince u haosu na severu Gaze ubila je vojska Izraela"

Mnogi Palestinci ubijeni ili ranjeni u haosu koji je izbio dok su pokušavali da izvuku vreće brašna iz konvoja pomoći, pogođeni su vatrom izraelske vojske.

Ovo je saopštila je danas Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), pozivajući na pokretanje međunarodne istrage.

EEAS je saopštila da odgovornost za krizu leži u "ograničenjima koje je uvela izraelska vojska i opstrukcijama nasilnih ekstremista u snabdevanju humanitarnom pomoći", prenosi AP. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Više od 100 osoba je stradalo, a više od 700 je povređeno u pucnjavi izraelske vojske na Palestince koji su čekali u redu za hranu, saopšteno je ranije iz Hamasa.

Sa druge strane, izraelski zvaničnici tvrde da je veliki broj žrtava rezultat stampeda, a ne napada izraelske vojske. Iz IDF-a su, međutim, naveli da su njihovi pripadnici ''pucali na neke Palestince'' koji su krenuli prema vojnicima i tenku na kontrolnom punktu.

Raste bes zbog očaja stotina hiljada ljudi koji se bore za opstanak na severu Gaze nakon skoro pet meseci sukoba između Izraela i Hamasa, navodi američka agencija Vojni avioni SAD započeli su dostavu vazduhom na hiljade obroka u Gazi, a egipatska vojska je saopštila da je, takođe, dostavila pomoć iz vazduha.

Stanovnici na severu Gaze navode da su počeli da pretražuju ruševine i smeće da bi prehranili svoju decu, koja jedva da jedu jedan obrok dnevno. Mnoge porodice su počele da mešaju hranu za životinje i ptice sa žitaricama da bi ispekle hleb.

Zvaničnici iz organizacija za pružanje međunarodne pomoći navode da su naišli na katastrofalnu glad. Najmanje 10 dece umrlo je od gladi, prema bolničkim podacima u Gazi, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Otprilike jedno od šestoro dece mlađe od dve godine na severu pati od akutne pothranjenosti i iscrpljenosti, "najgoreg nivoa pothranjenosti dece bilo gde u svetu", rekao je ove nedelje Karl Skau, zamenik izvršnog direktora Svetskog programa za hranu. "Ako se ništa ne promeni, glad je neizbežna na severu Gaze", istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.