Mleko iz Arilja i Užica bezbedno

Izvor: B92, 22.Feb.2013, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mleko iz Arilja i Užica bezbedno"

Užice -- Inspekcija u Užicu i Arilju nije utvrdila prisustvo aflatoksina u mleku, a na terenu se vrši i uzorkovanje stočne hrane.

"U 62 uzorka sirovog mleka, koje je zatečeno u prometu u prodavnicama Zlatiborskog okruga, nije utvrđeno prisustvo aflatoksina", izjavila je načelnica Veterinarske inspekcije Zlatiborskog okruga Vera Đuković.

Ona je rekla da je uzorkovano mleko, koje se najčešće nalazi na tom tržištu, kao i mleko iz objekata koji rade na području okruga.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Sve mlekare, prema planu samokontrole, imaju obavezu da izvrše uzorkovanje sirovog mleka i to je juče i danas urađeno, tako da ćemo i te analize imati naredne sedmice", najavila je Đukovićeva.

Ona je napomenula da Veterinarska inspekcija, po nalogu Ministarstva poljoprivrede, obavlja i uzorkovanje hrane za životinje, u šta spadaju i krmne smeše za ishranu krava i goveda, kao i kukuruza.

Direktor mlekare "Moravica" iz Arilja Nenad Vranešević rekao je danas da korisnici i potrošači njihovih proizvoda mogu biti bezbrižni što se tiče aflatoksina u mleku.

"Ova afera jeste uticala na prodaju naših proizvoda, ali ne u velikoj meri, što je bilo očekivano", kazao je Vranešević u izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima, "Moravica" je tražila od nadležnih službi, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i od veterinarske inspekcije, informaciju da li je njeno mleko uzorkovano sa ostalim mlekarama.

"Dobili smo zvaničan dopis u kome stoji da je veterinarski inspektor izvršio laboratorijsko ispitivanje našeg mleka, radi ispitivanja prisustva aflatoksina, i da se 'Moravica' ne nalazi na spisku mlekara u čijim proizvodima je utvrđeno prisustvo ove nedozvoljene materije. To znači da imamo ispravno mleko i da građani mogu biti bezbrižni", istakao je on.

Kako je naveo, mlekara "Moravica" je preduzela i vanredne mere pri otkupu sirovog mleka, upućujući proizvođače kako da postupaju prilikom ishrane krava.

On je objasnio da se mlekom snabdevaju iz Zlatiborskog okruga, da proizvođači krave hrane svojom silažom, ispašom i senom.

"Osim toga koriste se i koncentrati, zbog čega ćemo napraviti spisak proizvođača koncentrata koji su u upotrebi", dodao je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Inspekcija: U Užicu i Arilju mleko ispravno za upotrebu

Izvor: Blic, 22.Feb.2013

U Užicu i Arilju, prema nalazima nadležnih inspekcija, nije utvrđeno prisustvo aflatoksina u mleku, a na terenu se vrši i uzorkovanje stočne hrane, kako bi se sprečilo da zaražena krmna smeša dospe u organizam životinja. ..U 62 uzorka sirovog mleka, koje je zatečeno u prometu u prodavnicama...

Nastavak na Blic...

U Užicu i Arilju nema aflatoksina u mleku

Izvor: Stetoskop.info, 22.Feb.2013

Inspekcija je prekontrolisala 62 uzoraka mleka u Užicu i Arilju i nije utvrdila prisustvo aflatoksina u mleku. Na redu je uzorkovanje stočne hrane na terenu kako bi se predupredila mogućnost da se životinje inficiraju.

Nastavak na Stetoskop.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.