Mlekari upozoravaju političare

Izvor: RTS, 23.Feb.2013, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mlekari upozoravaju političare

Kraj nedoumicama oko ispravnosti mleka najavljuje se za sledeću sedmicu. Mlekari poručuju političarima: Ne obračunavajte se preko naših leđa. A građanima: Mleko je zdravo, slobodno ga pijte. Vlada proverava da li je stočna hrana izvor aflatoksina u mleku, a stučnjaci nemaju dilemu - to je jedini put da taj toksin dospe u mleko.

Brigama zbog ispravnosti mleka uskoro će doći kraj, jer će, prema rečima ministra poljoprivrede Gorana Kneževića, za najviše nedelju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dana u radnjama biti potpuno zdravo mleko, bez sumnji na prisustvo toksina.

Sekretarijat za poljoprivredu Vojvodine traži od Republičke vlade da uredbom obaveže proizvođače mleka da otkupljuju mleko od seljaka, a mlekari poručuju političarima da se ne obračunavaju preko njihovih leđa. Građanima poručuju da je mleko zdravo i da ga slobodno piju.

Vlada vanrednom kontolom stočne hrane proverava da li je ona izvor aflatoksina u mleku, stučnjaci nemaju dilemu i kažu, to je jedini put da taj toksin dospe u mleko.

Dragan Šefer sa Veterinarskog fakulteta u Beogradu kaže da postoje tri stvari koje treba uraditi - ili da uklonimo zaraženi kukuruz ili da ga razredimo, zemenimo alternativim ili upotrebimo dodatke koje bi umanjili štetni efekat mikotoksina.

Nemanja Stanišić iz Fabrike stočne hrane Jabuka iz Pančeva kaže da se u njihovoj stočnoj hrani već duže koriste apsorbenti. "To nije nešto što se dešava od pre par dana, to je naša zakonska obaveza kao proizvođača", kaže Stanišić.

I oni koji to do sada nisu činili, od ponedeljka će morati.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je da će od ponedeljka deliti supstance čiji je cilj izvlačenje toksina iz organizma, ukoliko oni postoje. "U najkraćem roku očekujem da imamo kompletno zdravo mleko za nedelju dana na policama", rekao je Knežević.

I dok ministar ponavlja da su aferu s mlekom napravili oni koji bi da zarade na uvozu genetski modifikovane hrane za životinje, proizvođači optužuju političare da se preko njih obračunavaju i već sada imaju problem zbog smanjene potrošnje.

Sanja Bugarski iz Asocijacije proizvođača mleka u Vojvodini kaže da je mlekara Somboled poslala dopis da proizvođač donosi 50 odsto proizvedenog mleka. "Šta da radi čovek koji proizvodi 100 sa 50 litara mleka", pita Bugarski.

"Naravno da će ponovo doći do pokolja stoke i ono malo što je ostalo i moram da dam podatak da smo sa milion sišli na na 400.000 krava, a sada ako bude 200.000, biće dobro", kaže Dejan Trajković iz Asocijacije proizvođača mleka u Vojvodini.

Proizvođači tvrde da je mleko zdravo, a stručnjaci da registrovane koncentracije aflatoksina nisu opasne po zdravlje.

Prof Slavica Vučinić, načelnica Nacionalnog centra za kontrolu trovanjasa VMA kaže da ne postojio rizik po zdravlje ukoliko je neko bio izložen tim koncentracijama koje su detektovane u mleku. Prema njenim rečima, to je maksimalno bezbedna koncentracija koja se može dopustiti.

I još neke dileme otklanjaju stručnjaci - aflatoksin u mesu ne bi trebalo očekivati, ali, kako je otporan na visoke temperature, ima ga u proizvodima od mleka.

"Ako ga ima u mleku ne možemo ga nikako ukloniti iz mleka, prema tome u kiselom mleku, u jogurtu ga ima u toj količini u kojoj ga ima i u mleku. Sa sirevima je malo drugačija priča, sve zavisi od vrste sira", kaže profesorka Poljoprivrednog fakulteta Dragoslava Radin.

Slađana Šobajić sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu kaže da naša zemlja nema limit za mlečne proizvode i to može da bude jedan od razloga što oni trenutno nisu deo kontrole.

Država je preduzela mere da građani na raspoalganju imaju zdravo mleko, ali će i ispitati sumnje da iza priče o zatrovanom mleku stoje određene interesne grupe, poručuju ministarka zdravlja i predsednik Skupštine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.