Mlekari protiv uvoza

Izvor: RTS, 27.Okt.2010, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mlekari protiv uvoza

Dok Vlada razmišlja o interventnom uvozu mleka, u Udruženju proizvođača mleka Srbije smatraju da je rešenje dva i po puta veći agrarni budžet i premija od minimum pet dinara po litru mleka, za sve proizvođače.

Posle donošenja Vladine uredbe kojom se proizvođači mleka obavezuju da stave u promet najmanje 40 odsto mleka koje se dnevno preradi, situacija na tržištu je nešto bolja, ali nedovoljno.

Dok Vlada razmišlja o interventnom uvozu, u Udruženju proizvođača >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mleka Srbije smatraju da je rešenje dva i po puta veći agrarni budžet i premija od minimum pet dinara po litru mleka, za sve proizvođače.

Od kako je uredba doneta, u prodavnicama ima nešto više pasterizovanog mleka. Dugotrajnog i dalje nema u dovoljnim količinama.

U Ministarstvu trgovine kažu da redovno prate stanje na tržištu.

"Ukoliko procenimo i na tržištu bude jasno da je nemoguće da se ispuni cilj, a to je kompletna snabdevenost tržišta i pasterizovanim i sterilisanim mlekom,  jedina mera koja preostaje jeste interventan uvoz", rekao je ministar Slobodan Milosavljević.

Predsednik Udruženja proizvođača mleka u Srbiji Ljubiša Jovanović rekao je da uvoz sirovog mleka, ali ni uvoz gotovih proizvoda nije rešenje, jer sirovog mleka u regionu i Evropi nema dovoljno.

"Ako uvezu mleko kao gotov proizvod ja zaista ne znam kako to može da utiče na smrivanje tržišta jer će to mleko biti minimum 20 do 30 odsto skuplje nego domaće", rekao je Jovanović.

U Srbiji se prosečno godišnje potroši 87 litara mleka po stanovniku. Evropski prosek je 250, a u Nemačkoj čak 308 litara. Pre dvadesetak godina Srbija je imala 938.000 krava. Danas duplo manje - 456.000.

Proizvođači su nezadovoljni jer je kod nas otkupna cena mleka između 20 i 31 dinar. Troškovi rastu, a zarade nigde, kaže proizvođač Radislav Čobanin.

"Ja neću da finansiram državu. Ako ja proizvedem mleko mene košta dinar, a dobijem osamdeset para. Tu nema računice, ako nam je to perspektiva. Ja jesam Čobanin, ali nisam ovca", rekao je Čobanin.

Većim subvencijama država bi mogla da kontroliše proizvedeno mleko. Ovako gotovo polovina proizvodnje mleka sada prodaje se u sivoj zoni, bez ikakvih kontrola, tvrde u republičkom Udruženju proizvođača mleka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.