Mleka neće biti do decembra

Izvor: Blic, 25.Avg.2010, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mleka neće biti do decembra

Mleka ni juče nije bilo dovoljno u prodaji, a kako kažu prerađivači, neće ga ni biti sve do decembra. Država do sada nije uspela da reši problem nestašice u Srbiji, a ako se nešto dramatično ne promeni, neće ni nadalje.

Da će do nestašica doći, mlekare su javnost upozorile krajem jula. „Imlek” je tada saopštio da je zbog loših vremenskih prilika i smanjenja stočnog fonda u Srbiji došlo do pada proizvodnje sirovog mleka za više od 20 odsto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Mi smo u međuvremenu povećali otkupne cene za 10 odsto, ali i pozvali državu da pomogne farmerima. Ali to nije pomoglo. Sada bez obzira na cene i na pomoć države, normalizaciju stanja sa domaćim mlekom ne treba očekivati pre decembra. Jer u septembru i oktobru inače dolazi do pada laktacije pošto se u tom periodu krave tele. Rast mlečnosti kreće tek od novembra, pa normalizaciju na domaćem tržištu mleka ne treba očekivati pre decembra - kaže Slobodan Petrović generalni direktor „Imleka”.

Izlaz iz ove situacije, kaže on, mogao bi se tražiti u uvozu, ali i u povećanju subvencija koje bi trebalo da se podele svim proizvođačima.

- Mi trenutno iz Bosne uvozimo oko 800.000 litara mleka mesečno. Ali to nije dovoljno da se pokrije manjak, jer je ulaz mleka u „Imlek” smanjen za dve miliona litara mesečno. Ostale evropske države nemaju višak mleka - kaže Petrović.

Da će se stanje sa mlekom normalizovati tek u decembru, ocenjuje i Zoran Matić, direktor „Šabačke mlekare”, koja, kako kaže, za sada nije smanjivala isporuke mleka trgovcima.

- Međutim, količine koje isporučimo, zbog nestašice mleka drugih proizvođača brzo se rasprodaju - kaže Matić.

Nestašice mleka u Srbiji traju skoro mesec dana. Količine koje stižu u radnje svakim danom su sve manje, pa se u većini prodavnica mleko, bilo kratkotrajno, bilo dugotrajno može pazariti isključivo u ranim jutarnjim satima.

Za sve ovo vreme, država se povodom pitanja mleka nije nijednom oglasila, niti je pokušala da nađe rešenje za ovaj problem. Izuzev ministra poljoprivrede Saše Dragina, koji je i juče ponovio da je za nestašica mleka veštačka i da je za nju kriv „Imlek”, koji je monopolista.

- Nije tačno da država do sada nije ništa uradila. Sve količine mleka koje se proizvedu isporučuju se mlekarama. Ministarstvo poljoprivrede uredno ispunjava sve svoje obaveze prema farmerima. A odgovorno ponašanje trebalo bi da važi za sve učesnike u lancu proizvodnje mleka - kaže Dragin.

Snabdevenost tržišta u Srbiji

BEOGRAD Smanjene isporuke svih mlekara, a najviše „Imleka” i „Somboleda”. Pored kratkotrajnog i dugotrajnog mleka, u radnjama nema ni pojedinih vrsta mlečnih namaza.

VALJEVO „Imlek” velikim trgovinskim lancima smanjio isporuke za oko 50 odsto. Male prodavnice proizvode ove kompanije ili dobijaju na kašičicu, ili ih zbog neplaćanja ne dobijaju nikako.

KRUŠEVAC Isporuke mleka smanjene za oko 90 odsto. Potrošači se snalaze na pijacama, kod mlekarica, ili u lokalnoj mlekari „Pogled” koja na tržište dnevno isporuči oko 3.000 litara kratkotrajnog mleka.

LESKOVAC Znatno smanjene količine iz „Imleka”. Umesto 120, radnje sada dobijaju po 24 pakovanja „Imlekovog” pasterizovanog mleka. Isporuke malih lokalnih mlekara su redovne.

NIŠ Nestašica dugotrajnog mleka, pa isporuke od 50.000 litara kratkotrajnog mleka dnevno, koje svakodnevno isporučuje „Niška mlekara”, ne mogu da pokriju potrebe tržišta ovog grada.

PIROT Smanjene isporuke „Imlekove” „kravice”. Međutim, to nije dovelo do nestašica mleka u ovom gradu.

KRAGUJEVAC Znatno smanjene isporuke svežeg mleka „Imleka” i „Subotičke mlekare”. Manjak pokrivaju mlekare „Mladost” i „Milkop” koje mleko isporučuju normalno. Ali to nije dovoljno da pokriju potrebe tržišta.

NOVI SAD U manjim prodavnicama i megamarketima za sada nema ozbiljnije nestašice mleka i uglavnom ga ima dovoljno od svih proizvođača. Ipak, zbog manjih količina u isporuci mlečni frižideri ovde ostaju prazni između 16 i 17 časova.

NEGOTIN „Imlek”, „Šabačka mlekara”, „Niška mlekara „ i „Subotička mlekara” isporučuju svoje proizvode velikim trgovinama, ali su isporuke neredovne i ograničene, tako da do potrošača stiže tek polovina potrebnih količina. Zbog toga pojedini trgovci razmišljaju o uvozu mleka iz Nemačke.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mleka nema do decembra

Izvor: S media, 25.Avg.2010

Mleka ni danas nije bilo dovoljno u prodaji, a kako kažu prerađivači, neće ga ni biti sve do decembra. Država do sada nije uspela da reši problem nestašice u Srbiji, a ako se nešto dramatično ne promeni, neće ni nadalje...Da će do nestašica doći, mlekare su javnost upozorile krajem jula....

Nastavak na S media...

Mleka neće biti do decembra

Izvor: B92, 26.Avg.2010, 02:00

Beograd -- Do litre mleka i dalje stižu oni koji porane, jer mleka danima nema dovoljno u prodaji. Kako kažu prerađivači, neće ga ni biti sve do decembra...Država do sada nije uspela da reši problem nestašice u Srbiji, a ako se nešto dramatično ne promeni, neće ni nadalje...Da će do nestašica...

Nastavak na B92...

Nestašice mleka do decembra?

Izvor: Mondo, 26.Avg.2010

Mleka ni juče nije bilo dovoljno u prodaji, a kako kažu prerađivači, neće ga ni biti sve do decembra, prenosi "Blic".

Nastavak na Mondo...

Biće mleka ali tek za Božić?

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Avg.2010

BEOGRAD - Mleka ni juče nije bilo dovoljno u prodaji, a kako kažu prerađivači, neće ga ni biti sve do decembra, prenosi "Blic". Država do sada nije uspela da reši problem nestašice u Srbiji, a ako se nešto dramatično ne promeni, neće ni nadalje.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.