Mlečna formula za bebe

Izvor: Politika, 20.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mlečna formula" za bebe

Majčino mleko, poznato je, predstavlja pravi izvor zdravlja tek rođenim bebama. Ali, najveća muka za novopečene roditelje nastaje kada je beba gladna, a mama nema čime da je nahrani. Na svu sreću, današnje generacije mališana imaju zamenu za majčino mleko, takozvana veštačka mleka za bebe.

Problem prehranjivanja beba nije nastao u modernom dobu, već postoji od kada i čovek. Mnogobrojne majke nisu bile u mogućnosti da doje svoju decu, ili nisu imale dovoljno mleka iz različitih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << razloga – zbog siromaštva, loše ishrane, ili nekog drugog problema, pa su se sve do pre pola veka ljudi na različite načine dovijali da bi prehranili svoje potomke. Počevši od najstarijeg doba, naši davni preci upotrebljavali su razne prirodne zamene za majčino mleko – najčešće životinjskog porekla. Mnogi istorijski podaci ukazuju da su na dvorovima kraljeva i careva bebe prehranjivali angažujući dojilje, žene koje su imale svoje bebe i dovoljno mleka.

Ogroman korak u ovoj oblasti napravio je 1860. godine Švajcarac Henri Nestle, kasnije osnivač kompanije "Nestle", jednog od najvećih proizvođača hranljivih proizvoda. On je predstavio svoj izum – zamenu za majčino mleko. Kao osnovu za ovaj pronalazak koristio je kravlje mleko i cerealije, i njegova "mlečna formula" bila je prvi naučni pokušaj da se imitira majčino mleko.

Sedam godina nakon mnogobrojnih eksperimenata i usavršavanja formule, Nestle je probao svoj pronalazak na prerano rođenom dečaku čija je majka bila teško bolesna. Beba je vrlo lepo napredovala što je i te kako uticalo na reputaciju ovog pronalazača, koji je bio izuzetno talentovan za reklamiranje svog izuma. U narednih pet godina, do 1872. godine, Nestle je imao svoje prodajne kancelarije u Londonu, a "mlečnu formulu" izvozio je u Južnu Ameriku i Australiju.

Henri Nestle, iako prvi, nije bio jedini koji je proizvodio zamenu za majčino mleko. Njegovim stopama krenuli su mnogobrojni istraživači kojima je osnova za proizvode bilo prerađeno mleko životinja. Veliki proboj u zaštiti od bakterija, kojima su najčešće bili podložni mlečni proizvodi, učinili su pronalazači, poput Luja Pastera i drugih, koji su osmislili sigurnije i bolje načine čuvanja ovih vrsta namirnica.

U godinama koje su usledile, a naročito u poslednjim decenijama prošlog velika, mnogobrojne kompanije počele su da proizvode zamene za majčino mleko koje se danas prodaju širom naše planete. Ipak, lekari neprestano upozoravaju na značaj majčinog mleka, pa zamenu za njega treba koristiti samo kada ne postoji drugi izbor.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.