Mlađen Mandić za EuroBlic: Političari na VOJNOJ IMOVINI uzimaju JEFTINE POENE

Izvor: Blic, 29.Avg.2017, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mlađen Mandić za "EuroBlic": Političari na VOJNOJ IMOVINI uzimaju JEFTINE POENE

Republiku Srpsku volim i poštujem, učestvovao sam u njenom stvaranju i ne bih uradio ništa što ide na njenu štetu. Ali, ovo što se sada dešava sa vojnom imovinom je jeftino ubiranje političkih poena, koje ima najmanje veze sa pravom.

Ovo u razgovoru za „EuroBlic“ ocenjuje vršilac dužnosti pravobranioca BiH Mlađen Mandić, nakon što je Ustavni sud BiH odlučio da se vojni objekat „Veliki Žep“ u Han Pijesku knjiži na državu BiH, a čemu se protive zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Republike Srpske.

Kakvi će biti potezi Pravobranilaštva BiH nakon što odluka Ustavnog suda BiH bude objavljena u „Službenom glasniku“ BiH?

Da bi se krenulo sa zahtevom za uknjižbu na osnovu odluke Ustavnog suda BiH, Ministarstvo odbrane BiH treba da pošalje zahtev Pravobranilaštvu BiH, koji onda prosleđujemo Geodetskoj upravi RS. Na njima je da li će to uknjižiti ili neće, odnosno hoće li ispuniti odluku suda ili ne. Pravobranilaštvo nema nikakve ingerencije, već sva uknjižba zavisi od Geodetske uprave RS.

Šta ako Geodetska uprava RS ne sprovede odluku suda?

Postoji krivično delo nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH, gde su zaprećene i do tri godine zatvora. Ako Ministarstvo odbrane BiH podnese krivičnu prijavu, odnosno zahtev za učinjeno krivično delo, onda je sve stvar Tužilaštva BiH. Pravobranilaštvo BiH samo štiti imovinske interese BiH, a Tužilaštvo BiH je to koje će nastaviti dalji rad, ako do toga uopšte dođe.

Za razliku od pojedinih zvaničnika RS, vi tvrdite da knjiženjem ovog objekta na BiH Srpska ne gubi svoju teritoriju.

Govorim kao pravnik, a ne ako političar. U ovom trenutku me politika ne zanima, jer ja sam pravobranilac BiH i za mene postoje samo zakoni. Teritorija je posebna kategorija, ona nema veze sa vlasništvom. Na teritoriji RS već postoji državna imovina, odnosno ona koja je u vlasništvu BiH, a to je državni zatvor u opštini Istočna Ilidža, poligon SIPA, Uprava za indirektno oporezivanje. Svi su uknjiženi na BiH. Samim knjiženjem teritorija RS se nije smanjila ni za milimetar, niti se povećala. Imate istu situaciju i sa Federacijom. Mislim da se ta uknjižba perespektivne vojne imovine koristi za nekakve političke poene, koje ja ne razumem. Jer, na teritoriji RS, bez obzira na vrstu vlasništva, da li je to privatno, državno ili suvlasništvo, važe zakoni RS. Time se ne smanjuje niti povećava teritorija. Pravnici koji razmišljaju i rade po naređenju političara tako razmišljaju i govore, čime derogiraju pravo kao nauku. Ja to ne mogu.

Doneti zakon o imovini

Šta je sa ostalim vojnim objektima; da li će za svaki od njih morati da se vodi sudski spor?

Najbolje rešenje bi bilo, i to je bio dogovor još dok je Nebojša Radmanović bio član Predsedništva BiH, da se donese zakon o državnoj imovini, gde bi perspektivna vojna imovina bila knjižena na BiH, a to je negde oko tri odsto od ukupno imovine, a sve ostalo da se da entitetima. To su ogromne površine. Imamo sada slične slučajeve sa kasarnama u Bijeljini i Doboju. Sud u Doboju je završio upravni spor i odbio uknjižbu, a postoji apelacija Ustavnom sudu BiH. Oko Bijeljine još je upravni postupak u toku, koji će verovatno završiti odbijanjem upisa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.