Izvor: B92, 21.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić u Hagu - nacionalni interes

Beograd -- Boris Tadić je gostujući na CNN-u kazao da je dužnost Srbije da pronađe i izruči Mladića Haškom sudu i da će to biti urađeno.

Tadić je rekao da Vlada pokušava sve da uradi kako bi Mladić bio pronađen, jer je on veliki problem za Srbiju i u nacionalnom interesu Srbije je da Mladić bude u Hagu: "Mislim da Vlada radi veoma dobro kada je u pitanju saradnja sa Hagom. Istovremeno mi sarađujemo sa drugim obaveštajnim službama u regionu kako bi rešili taj problem, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali to je veoma težak posao".

"Niko ne zna gde se Mladić trenutno nalazi. Kada sam bio ministar odbrane pokrenuo sam istragu o tome gde bi on mogao biti, ali ni tada to nisam mogao da otkrijem. Potrebno nam je vreme. Uveravam vas da radimo sve što je u našoj moći kako bi ga pronašli", kazao je Tadić.

Boris Tadić je rekao da ceo region mora da se suoči sa ratnim zločinima i najodgovornije izruči Haškom tribunalu. "Moramo da nađemo rešenje za taj problem jer je to naša obaveza", rekao je Tadić u intervjuu za CNN.

Artman: Mladića u Srbiji štiti VSCG

"Situacija je nepromenjena, još od novembra 2001. godine kada se Del ponte obratila Savetu Bezbednosti. Mladić nije uhapšen, Karadžić je u Srbiji i Crnoj Gori. Idemo u Beograd da razgovaramo i razrešimo to pitanje", rekla je predstavnik za štampu Del Ponteove Florans Artman.

Artmanova je podsetila da je, tokom poslednje posete glavne tužiteljke Beogradu, premijer Koštunica obećao da će general Ratko Mladić, optužen za genocid u BiH, biti izručen do 5. oktobra. Nakon Beograda, Karla del Ponte posetiće i Podgoricu i Zagreb.

Pojašnjavajući jučerašnju izjavu Del Ponteove da je Vatikan odbio da joj pomogne u potrazi za odbeglim hrvatskim generalom Antom Gotovinom, Florans Artman je, pored ostalog, rekla da se Vatikan pozvao na to da nije u obavezi da sarađuje sa Tribunalom.

"Mladića niko ozbiljno ne traži"

Savetnik predsednika Srbije Jovan Simić kaže da Ratko Mladić neće skoro biti uhapšen jer ga niko ozbiljno ne traži. Simić je pozvao Vladu Srbije da se izjasni o tome da li je zaista obećala da će Mladić biti uhapšen pre početka pregovora sa Evropskom unijom jer bi to mogao biti strašan problem zato što obećanje u svetu znači nešto sasvim drugo od onoga što je Vlada navikla da obećava.

"Mladić bi mogao da bude uhapšen jedino u slučaju pokretanja opsežne potraga na nivou regiona. Nećemo ući u Evropu dok se Mladić ne preda ili ne bude uhapšen", kaže Simić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.