Izvor: Blic, 27.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić mora biti uhapšen do 11. jula

Mladić mora biti uhapšen do 11. jula

Boris Tadić i Vojislav Koštunica moraju da se pokaju na desetu godišnjicu masakra u Srebrenici, a bilo bi dobro da do 11. jula uhvate Ratka Mladića, poručio je američki državni podsekretar Nikolas Berns u razgovoru sa novinarom 'Herald tribjuna' Rodžerom Koenom, dodavši da će narednih dana podsetiti predsednika i premijera Srbije na te obaveze.

- Rekao sam im: 'Morate da uhvatite Mladića. Dok to ne učinite, mi smo vaš >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najveći problem. Nikad nećete ući u NATO' - preneo je Berns stav američke administracije.

On je ocenio da je snimak streljanja šestorice srebreničkih muslimana imao veliki efekat na Srbiju, konačno ubedivši narod da se sramni masakr desio. Tadić i Koštunica su, piše Koen, uverili Bernsa da su doneli odluku da uhapse i izruče Mladića, 'za koga se veruje da je u Srbiji', i Radovana Karadžića, 'koji bi mogao biti' u RS. Nagrada za Srbiju bilo bi približavanje NATO i, u perspektivi, članstvo u EU, nastavlja Koen.

Berns s nestrpljenjem na jesen očekuje i početak razgovora o statusu Kosova. On još ne iznosi stav o rešenju. Pregovore će voditi neko od vodećih evropskih političara, možda bivši finski predsednik Marti Ahtisari, uz pomoć visokog američkog diplomate, koji verovatno neće biti sam Berns, navodi Koen.

- Možda ćemo pokušati sa izolacijom pregovarača, a la Holbruk u Dejtonu, ili ćemo pregovarati na neki drugi način - kaže Berns.

Koen se pita kuda bi odveo taj proces, i odmah daje odgovor. Nazivajući formulu 'više od autonomije, manje od nezavisnosti' 'proročanskom frazom', Koen smatra da se dugoročni ishod drugačiji od nezavisnosti čini nemogućim kad ogromna većina kosovskih Albanaca upravo to želi. Istovremeno, on upozorava da Albanci to moraju da zasluže. Decentralizacijom, pružanjem stvarne zaštite i prava srpskoj manjini i prihvatanjem međunarodne civilne administracije u dugom prelaznom periodu. Ako se Srbija složi s tim i uhapsi Mladića i Karadžića, treba joj odmah odati priznanje, tako što će je NATO i EU dočekati raširenih ruku, predlaže Koen.

Dve stvari su jasne, zaključuje on. Prvo, samo američka umešanost će doneti rezultat, s obzirom na njen nedostižan kredibilitet, i drugo, kao što Nikolas Berns kaže, 'sprečavanje katastrofe na Balkanu' SAD i njihovi partneri ne mogu definisati kao uspeh. D. Vukelić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.